Tuesday, September 30, 2014

alhamdullilah with everything


hye alls...


suddenly feel free to write down something here...actually tak la free sangatkan sebab ada assigment tiga puluh timbun nak kena buat tapi tiba-tiba ter"on" blog nie dan rasa nak drop something after a year jugak la rasanya tak mencarut kat sini...ngehngeh...mesti dah tak ada orang view pun blog nie sebab dah lamakan bersara dari dunie blogger since ada instagram la, twitter la dan lain-lain lagi...rasanya manusia yang gigih ja lagi yang stay dengan dunia blogger nie...hurmm...=.=" 


btw...after a year...many things happened to me...i'm very grateful to all those kind of things that happened...i already got my degree scroll with first class honour...i continuing my study at UKM in master psychology which is the course that i ever dreams since i'm 14 years old...i already got my driving license and alhamdullilah i just bought a car last month...i still together with my sayang muhamad ezrin from 1st august 2012 till now insyaAllah till jannah (please pray for our happiness)...i also traveled a lots with my family including Vietnam, Sabah, Langkawi and many other places...so i can concluded that everything going smooth and lovely in my awesome life...Alhamdullilah...Alhamdullilah....(^.^)   

us
familia
kanak-kanak psiko
master student life


i'll drop here again if i have a free time in future...ngehngeh...(^_^)    

Tuesday, March 26, 2013

rahsia

hye awak yang suka nak hupdate semua benda kat facebook tu....entry ini untuk awak....sila la baca....kalau tacing or sentap...harap mahap...pecah kaca ambil dacing, sudah baca harap tacing...bila tacing tu jangan la sampai simbah cat merah kat kereta saya ye...tapi saya tak risau pun kalau awak nak simbah sebab saya tak pernah ada kereta pun...lesen pun tak ada...saya memang seorang loser yang tiada lesen...haa...nampak?? nampak tak cara nak panjang kan entry? taip je apa-apa yang korang suka...nanti panjang la entry korang...:3 

so berbalik kepada tajuk rahsia...okee tak semua benda celah kain tepi kain dalam kain anda perlu dihupdate dalam facebook anda...adalah annoying apabila rakan facebook anda membaca status anda yang asyik-asyik nak dihupdate 23.45 saat kemudian...muntah pulak rasanya kalau dekat home tu ada muka anda bersama DP muka anda yang tersangat suci kerana disnap mengunakan camera 360'...haaaa...terasa ada benda tajam menikam dibelakang badan? kalau terasa, teruskan pembacaan anda...

boleh je nak share pada kawan-kawan perkara yang berlaku dalam hidup anda tetapi tak semua benda boleh dikongsi bersama...ada sesetengah perkara yang berlaku anda hanya perlu senyap atau kongsi bersama rakan baik serta ahli keluarga sahaja...jangan lakukan ini di wall FB anda :

1) share perkara remeh 
status seperti ini : 

=.="

tak faham jugak sebab benda yang simple perlu dimasukkan ke FB? status langsung tak ilmiah...share la benda yang sedikit ilmiah...kalau bos anda baca status macam nie...mesti dia tanpa segan silu membuang anda dari tempat kerja...kalau nak share sangat semua benda sila buat akaun twitter...twitter tu kalau anda nak membebel tiap 3 saat pun orang tak pernah kisah...

2) percintaan facebook yang sangat menjengkelkan
status seperti ini : 

ini contoh laaa...contohhhhh!!!!

bukankah ini sangat menjengkelkan? okee tak salah nak post ke, nak sweet-sweet ke...tapi ada laa batas-batas dia...jangan la asyik nak wall-to-wall sangat sampai orang rasa nak block anda dari FB mereka...post gambar yang sangat sakan bercinta sambil berpeluk bagai...semua tu tak perlu...saya pernah buat dulu dan saya rasa amatlah bodoh perkara tersebut...-.-" rasa nak hantuk kepala ke dinding setelah menyedari kebodohan diri kerana terlalu sakan bercinta...tak bawak kemana pun bercinta yang show off nie...seriusly sangat annoying tambah-tambah kalau post terlalu banyak gambar...sikit-sikit dah la baiii...macam la anda sorang je sedang hangat bercinta....*muka sinis*

3) status seperti karangan SPM pelajar cemerlang terbilang
status seperti ini : 

gambar hiasan...*tuan punya status sila jangan bunuh aku*
dah kenapa nak taip pepanjang sampai orang naik pening nak baca? kalau rasa nak buat karangan SPM A1 kenapa tak buat blog ja? blog adalah medium terbaik untuk express feeling...setiap status pulak cerita benda yang tak penting...tak mendatangkan manfaat kepada orang lain...rasanya tak perlu...tak perlu....kalau kadang-kadang tak apa lagi kalau selalu seriusly orang akan muntah darah baca...*sinis kali kedua*

4) pergaduhan suami isteri
status seperti ini : 

nusyuz nie...nusyuz!! 
hello...hal dalam kelambu pun nak habaq kat orang ke?? kadang-kadang rasa macam orang yang tak kahwin lagi matang berbanding dengan mereka yang dah kahwin tapi masih mengeluarkan status-status kelakar seperti ini...status ini kelakar la pada orang lain sebab benda memalukan seperti ini kan lebih baik dikongsi dengan orang yang rapat sahaja sekarang satu arena FB dah tahu...buatnya ada orang share benda tu...naaaaa terus seantero dunia tahu masalah rumah tangga kau yang dilandai badai-semalam-novel-sedih-tu....




Princess said : tak semua benda kita perlu beritahu orang dan tak semua benda orang perlu tahu tentang kita...

Wednesday, March 20, 2013

future

confusing...............................................

seriusly macam nak pengsan kalau fikir pasal masa depan nie...ini la masalahnya bila dah habis belajar...sekarang kena fikir masa depan yang kabur-kabur tak ketahuan-tolong-la-boleh-tak-nak-kahwin-je-so-tak-payah-fikir-nak-buat-apa-lepas-nie-boleh-la-timang-anak-je-ehhh....=..="

almost everyday i lying on my bed thinking about my future...basically i want to further my study la kan sebab i only 20 years old (umur ini tipu)...tapi masalahnya nak continue study kat mana la kan? nak sambung masters or lompat step terus ke Phd? nak sambung kat dalam malaysia ke luar negara? nak sambung Universiti yang mana? at the end...memang tak ada jawapan dan i terus rasa "okee ikaa...duduk rumah belajar memasak, tunggu prince Dobi mai meminang...kawen...dapat anak...hidup bahagia ke akhir hayat" *flip hair* owhh...membuat ayat memang sangat mudah tp nak merealisasikan ayat yang dikarang adalah ibarat mencurah air ke daun keladi..#ehh

so i buat la timbang tara semua perkara yang i fikir...conclusion akhir i tak dapat lagi tapi sinar menuju ke jalan yang benar tu dah nampak sikit laa...tak apa, Dr.Zana cakap kita kena fikir tentang masa depan kita mula dari sekarang supaya perjalanan hidup kita smooth...:) so ini antara perkara yang perlu korang fikir la kalau nak continue study lepas bacelor-------->

1) dalam atau luar negara?
i rasa i tak yakin pun nak study luar negara sebab i tak berani nak duduk sorang-sorang...i nie lesen pun tak ada...pergi kelas sensorang pun rasa loser...makan sensorang tak pernah...kalau kat sana of cos la kena dependent gila-gila kan...untuk mengelakkan diri sendiri meroyan, menangis, merepek dan merapu di tengah-tengah bandar omputih ke, orang arab ke...i tolak dulu hajat untuk sambung study jejauh...experience masa pergi perth hari tu pun dah cukup dah untuk i rasa kalau sensorang memang tak yakin nak pergi jauh-jauh...kalau nak study jejauh memang i akan kahwin dulu la so that my husband boleh jaga i...hewhew...

2) masters atau Phd?
masters dulu la...actually i nak lompat PhD terus tapi hari tu masuk kelas Dr. Zana, Dr. cakap ada pulak kawan dia yang koma terus masa ambil PhD sebab susah sangat dan sangat mencabar...untuk mengelakkan diri ini menjadi orang kedua yang koma dalam arena PhD, maka lebih afdal la i sambung masters dulu...step by step pun tak apa la...:) lagipun i bukan nak jadi lecturer...-.-" my mom punya wish yang suruh i sambung PhD...insyaAllah la kalau ada rezeki...^.~ 

3) Universiti? 
i hope sangat dapat sambung kat UKM...haishh...bukan lupa daratan laa...i just nak tukar environment je laa...dah 4 tahun menghadap UPM terchenta la sangattt nie...i rasa UPM pun dah bosan tengok muka i nie...so kalau la dapat UKM memang alhamdullilah sangat...:D tapi kalau tak dapat UPM tetap dijiwa raga jantung nadi darahku la nampaknya...uhukuhuk...*batuk kecil*


conclusionnya ialahhh...........




errr....-.-"



belum ada conclusion...sekian terima kasih....=.="

Friday, March 8, 2013

MATA

seriusly mata amat penting terlalu sangat paling penting dalam hidup nie...kalau penglihatan hilang means memang buta mata tak nampak jalan di dunia la kan?? so i just nak kongsi one truth story that happen to me last week...hopefully boleh jadi pengajaran kat semua yang baca *fulamakk...intro entry yang sangat menyayat hati meruntun perasaan*

last week i pergi shopping dengan my aunty-aunty yang lovely lagi sweet kat area klang...baju, seluar n tudung kat situ boleh buat i gilos memilih...kalau boleh nak beli semua! haaa...nampak? itu bukan perkara yang i nak cerita sebenarnya...maafkan saya terlari tajuk konfem dapat D kalau SPM buat begini...-.-" 

then masa i rakus persis tikus merobek labu, i sentap hanger yang gantung seluar yang i suka tu...i sentap gila la kuat then hanger tu kena kat mata...mata kiri and at that time memang berpinar mata nie...gelap la dunia 1 minit...*.* start dari peristiwa tak berdarah tersebut mata i kabur gila dan keluar air mata tak henti-henti...okee sekarang i dah paham perasaan kassim selamat yang mencucuk garfu ke matanya...memang pedih gila dan tak mampu nak bukak mata pun...:'( 

4, 5 hari jugak la terbaring tak mampu buat apa-apa...nak bukak fb, twitter dan chat kat whatsapp pun tak mampu...nak makan pun air mata jatuh mengalir kat pipi...memang sadis gilos baq hang! baring je la yang termampu dilakukan...memang bosan gila kalau asyik baring macam tu...so pengajaran dari cerita ini adik-adik serta tentuan dan pempuan..."majulah sukan untuk negara" #ehhh..

do appriciate your own eyes...:O
kalau mata tercucuk something sila lakukan perkara di bawah untuk sihat cepat :

1)  jangan kesat mata dengan tangan korang, guna tissu untuk kesat air mata yang jatuh...nak lagi berkesan gunakan tisu 1 Malaysia...baru la rosmah sayang lebih nanti...<3

2)  pergi klinik secepat mungkin! mata sangat senang kena infection so make sure kalau mata sakit or kena something lari golek guling-guling pergi ke klinik terus okee? mohon jangan pergi klinik 1 Malaysia sebab doktor pun tak ada kalau korang pergi dan konfem kesakitan hati yang bakal melanda...

3) biarkan mata korang rest so pejam je mata...jangan kena cahaya...jangan membaca...jangan tengok screen phone...

4)  titis ubat yang doktor kasi setiap 5 jam...makan ubat yang doktor kasi...

thats all from me "budak sakit mata terluka sebab kena hanger" -memalukan betul- kbai...


princess said : thnxs awak si pakar mata...:D

Monday, February 25, 2013

nama samaran

mengikut kamus dewan nama samaran bermaksud nama timang-timangan yang dipanggil oleh orang sekeliling...wahhh...kemain skema nak mampus ayat i nie..*sila lari ke toilet dan muntah sekarang* banyak kot nama samaran yang orang akan kasi kat seseorang tambah-tambah kalau sekolah menengah...kalau nama samaran tu okee sedap didengar maka tersenyumlah si penerima panggilan, tapi kalau nama tu cam ngok ngek kepala kemek maka carutan luar biasa akan kedengaran dari si penerima panggilan...-.-"

since zaman sekolah menengah agak ramai yang memanggil i dengan gelaran "NORA DANISH"...i macam pelek sangat kenapa semua orang panggil macam tu...seriusly i cakap "ehh...jgn la panggil saya nora danish...jangan...nama saya ika laa..." tapi mereka semua berkeras nak panggil "NORA DANISH" jugak...i tak faham keanehan yang berlaku...

okee cukup...ayat yang atas tadi semua dusta...tolong jangan rasa nak baling kasut yang ada chewing-gum tu kat i...tolong...

actually dari sekolah sampai universiti ramai kekawan panggil i nenek...langsung tak paham kenapa sebab muka i tak la macam orang tua ke apa...tp setelah diberi soalan soal selidik dan menggunakan SPPS untuk mengkaji jawapan...hasil kajian mendapati punca utama adalah sebab i banyak cakap potpetpotpet tak henti-henti...cis! *mengadap dinding*

selalunya nama pepelek tu la yang orang akan ingat sampai bebila dan akan lekat sampai ke anak cucu...=..= ada sorang yang i kenal nie orang dok panggil dia DOBI ja dari dulu sampai sekarang sebab dia AJK DOBI masa kat sekolah dulu...kesiannn...nak panggil pun nak tergelak-gelak...*hikhik*.. nama adek i pun sama kekadang orang panggil dia PENGUIN ja sebab dia jalan macam PENGUIN...*hukhuk*... ada lagi yang pelek-pelek macam GENDUT, SEMUT, GAGAK, PISANG, GABAN dan KUALI...semua ada sejarah dia la kenapa melekat nama tu...

motif meletak gambar adalah untuk menganjing...sekian...

princess said : letak la nama lek lok sikit kalau boleh...-.-" 

Tuesday, February 19, 2013

Pulau Pangkor

Actually i buat entry nie untuk korang bezakan antara harga kalau korang pergi pakej or sendirian berhad ke pangkor...:) overall cost ke pangkor tak mahal pun tapi ada perbezaan la antara pakej or sendiri-sendiri untuk satu kepala...ini pengiraan untuk satu kepala okee,nak pergi berapa kepala darab la sendiri ye sebab saya bukan cikgu mathematik...harap maklong...-.-"  ini percutian untuk 2 hari 1 malam ye tentuan dan pempuan...

1) pakej
i ikut trip kelas yang nie...so satu kepala kena bayar 160 seorang...for me agak mahal la kot sbb dua malam je tapi RM 160...yang pakej nie lebih tang mana pun i tak tau *sambil bertutur dalam kedah*...ada BBQ la kot yang lebihnya...i tak dapat nak devide harga yang 160 tu sebab i sendiri tak tahu...ketua kelas suruh bayar RM 160 so i bayar je la...rasa tercewet jugak la sebab kena keluarkan RM 160 tu untuk dua hari...=..= 

RM 160 : 
Makan =  4 kali (selama dua hari) *tapi tak sampai 4 kali pun*
Ferri = Pergi dan Balik
BBQ = Ayam, Ikan, Udang, Nasi Goreng, Air Oren, Buah-buahan
Trip Snokeling = Pusing pulau dan snokeling
Penginapan = 1 bilik ada 6 orang

atas boat masa nak snokeling...*nebes*
gugulz lepak2 dgn penuh kecomelan...

2) sendirian berhad
harga untuk sendirian berhad sangat murah sebab makan tu kalau nak jimat bawak maggi siap-siap dan nasi serta lauk untuk berkelah...aktiviti berkelah lebih jimat seriusly sebab makanan kat pangkor agak mahal...harga ikan bakar bagi orang luar 2x ganda dari biasa...so kalau terhengin nak makan ikan bakar better tanya dulu sebab nak elak ditipu...nego harga baru setuju ye supaya lepas makan tak perlu berpura-pura cekik tulang lantas tak perlu membayar...

RM 80 :
Ferri pergi balik = RM 10
Teksi pergi ke chalet = RM 10
Teksi pusing pulau = RM 10
Trip Snokeling = RM 15
Makan = RM10
Penginapan = RM 25 (Satu bilik RM 100 untuk 4 orang)

happy together...:)
me with my cousin...*excited face*
mandi manda monda mundi...^.~
trip pusing pulau pangkor...:D
atas boat..mama buat2 senyum padahal dia jerit teruk gila spnjang atas boat...my cousin yang belakang sekali siap muntah...-.-" 

tips tambahan :
* tempat penginapan yang i pergi adalah berbeza tapi keselesaan dia sama...kalau nak dekat dengan tempat makan, tempat shopping dan meriah boleh la ambil dekat pan vill resort ye...kalau nak bertenang-bertenang dan exclusive boleh ambil dekat marina island resort pangkor...tapi kalau nak g marina make sure paling sengkek ada 2k dalam dompet...:O
* sila search dulu dekat google chalet yang best sebab better book awal tambah-tambah time cuti sekolah...memang penuh gilos semua resort kat sana...


princess said : yeckk...i baru perasan kebanyakkan gambar i masuk semua posing yang sama...yeckk...-.-" macam la tak ada gaya lain nak pose...budjet cute lettew...kbai...

Wednesday, February 13, 2013

saya telah insaf

kehadapan kekawan yang disayangi dan diingati selalu....
*bukan...ini bukan entry sampaikan salam syawal dipagi raya...bukann...*

dengan ini saya/aku ingin membuat sedikit karangan tak sampai 250 patah perkataan untuk tatapan kalian...

harap sudi membaca karangan budak A1 BM SPM dulu ... #ehh

saya/aku telah pun insaf dan berjanji tidak akan menganiaya anda semua jika anda semua menyambut hari lahir lagi...

saya/aku tidak akan membaling telur mahupun tepung apakan lagi kek ke muka atau badan atau rambut malahan tudung serta pakaian anda semua...

saya/aku berharap tiada dendam antara kita semua...

saya/aku sayangkan anda semua maka saya/aku harap anda sudi melupakan kisah lalu apatah lagi perkara tersebut iaitu peristiwa sambutan hari lahir yang meriah itu...

tolong jangan membalas dendam selepas ini ye...saya/aku berasa sungguh neves sehingga tidak mampu tidur lena pada waktu malam...*nangis*

itu sahaja saya/aku mahu sampaikan...*hugs*

sekian...terima kasih...

mohon baca dalam nada jarjit :    dua, tiga kucing buta,
                                                         perkara lalu harap dilupa...ohoho...

                                                                                                                                 ikhlas dari,
                                                                                                                                 si cute lagi comel,ika...


mam bersama-sama lepas prank! :D

meriahnya di aidilfitri...#ehh

frens forever...<3

seriusly ini paling kelakar...aku xsggup tgk muka si budak blur ini...haha...*lol*