Wednesday, May 25, 2011

berbeza : berbeda

disebabkan terlampau busy menjadi usahawan online sekarang nie...asyik tertangguh je entry yang sepatutnya di taip minggu lepas...ow...btw ye...sila click sini untuk melihat hot stuff yang WAJIB di rodek-rodek oleh semua pembaca blog nie...(budjet cam ramai sangat orang baca blog kau la kan ika~) sila click sahaja ye? jika berminat boleh call or emel...=D 

okee...tamat la iklan ubat gegat di atas...nak cerita pasal kita nie berbeza a.k.a berbeda ye dengan negara luar (lagi sekali budget kau dah pergi banyak negara la kan padahal baru indonesia dengan saudi arabia je...=.=")...budaya kita...makanan kita...baju kita...bahasa...semuanya lain...i nak cakap pasal budaya je...sebab tu yang berjaya menarik minat i untuk share dengan korg semua...

kalau kat medan...diorang ada satu budaya yang agak pelik ye...nama budaya tu "hon-hon"...i tak paham sangat kenapa la diorg nie suka hon all the time...macam tangan diorg tu memang dah bersedia dekat hon tu la...pantang ada benda kat depan kereta diorg...konfem nak "HON"...masa mula-mula naik kereta tu i memang tak puas hati gila la kan...terkeluar la ayat "hey inchik supir...lu ngapain selalo aja mau nekan-nekan itu honnya? lu pikir lu sorang aja punyai hon ya?? begok...gua ngak puas hati sama lu!" penggunaan ayat hanya la berlaku secara monolog dalaman sahaja kerana bimbang di tembak di kepala...yang lagi tak paham ialah bukan takat kenderaan lain di "hon" malahan binatang pun kena hon jugak...ayam, itik, anjing dengan burung...semua kena...yang lagi tak boleh blah...orang makan kat gerai tepi jalan pun kena hon la kan...memang pelik nieh~ =.=" 

tengok tangan yang memang wajib posing camtu setiap kali dalam kereta...

 kalau la kat malaysia buat camtu mau kena makian sambil cacian dan kakian orang yang suka-suka nenek je hon-hon nieh...tapi yang i nak puji pulak ialah...orang indonesia tak bawak kereta laju-laju...diorg slow and steady je...kalau kat malaysia pulak ada budaya "laju macam pelesit"...orang malaysia memang macam pelesit la kan kalau bawak kereta...kalau boleh nak tekan minyak sampai tercabut la orang kata...kemain nak laju...bukan lalu karak pun nak bawak mengelebang camtu...kalau lalu karak tak pe gak bawak laju sebab takut hantu kejar nieh kat jalan biasa pun bawak laju ngalah superman pe cer? yang kadang-kadang lagi tak tahan tu...kereta polis pun bawak laju nak mati siap bunyi siren lagi...padahal 10 minit kemudian jumpa kereta polis yang sama stop kat tepi jalan untuk pergi pasar malam...pe kejadah? heh~ ~.~

chill je macam nieh kalau bawak kereta k?? =D
princess said : sebok kemain komplen pasal cara orang lain bawak kereta...padahal diri sendiri lesen pun tak de...0.0

0 tarik rambut rapunzel: