Tuesday, August 2, 2011

bukan entry biasa

memandangkan sekarang dah masuk bulan ramadhan yang sangat mulia....dah nak masuk hari kedua pun kita berpuasa esok...sila korang tabahkan haty dan kuatkan mental sebab ada lagi 29 hari lagi...relax cool chill la kan? semperna bulan puasa nie...i nak bagi ceramah sikit dalam entry nie...maklumla...cita-cita nak masuk "ustazah pilihan" tinggal kenangan bila time i berbaris untuk masuk audition je dah kena halau...ye la...orang lain pakai tudung punya labuh sampai ke lutut...i pakai selendang...memang awal-awal kena kick la kan? *dah merepek...sila abaikan*

i just nak remindkan diri i n korang semua yang kita nie hidup kadang-kadang kat atas...kadang-kadang kat bawah...so tak payah la nak belagak sangat kalau kita ada kat atas...dan tak payah la keciwa bagai nak rak berguling-guling kalau kita tengah ada kat tempat yang susah...apa yang jadi ada hikmah...apa yang tertulis ada suratannya...kalau Allah bagi ujian maknanya Allah sayangkan kita dan nak kita take a precaution after that ujian la...

jangan buat jahat dekat orang...jangan ambil kesempatan pada orang lain...jangan buat orang lain merana sebab kita...jangan sesekali ambil hak orang lain yang memang ketika itu menjadi miliknya...kejam kalau kita tegar buat menda tak baik kat orang...Allah dah tentukan, sekali kita buat jahat kat orang...sekali jugak kita akan dapat balasan yang sama dalam hidup kita...zaman sekarang Allah bagi CASH je semua tu...tak payah tunggu lama...kadang-kadang on the spot kita akan dapat balasan...

buat je baik kat semua orang...redhakan semua perkara yang terjadi dalam hidup kita...walaupun orang tu kita tak kenal dan sanggup buat tak baik kat kita...tapi kalau kita buat baik dan redha dengan semua perkara...InsyaAllah...Allah nampak perbuatan kita dan Allah akan balas dengan perkara yang baik...Allah ada dalam hidup kita...Allah akan bantu hamba yang memerlukan pertolongan-Nya...yakin dengan bantuan Allah...yakin setiap yang berlaku ada hikmah yang sangat baik menanti kita...tolong la ingat ayat nie sampai bila-bila..."ALLAH SEMBUNYIKAN KITA MATAHARI SEBAB DIA TURUNKAN KITA HUJAN...SELEPAS HUJAN DIA JANJIKAN KITA PELANGI...PELANGI YANG KITA DAPAT KADANG-KALA LEBIH INDAH DARI PELANGI YANG TERDAHULU"

so lastly, pray to ALLAH...perbanyakkan amalan dalam bulan ramadhan nie...banyak sangat pahala kalau kita baca ganjaran yang ALLAH janjikan untuk hambanya dalam bulan ramadhan nie...i tau i pun tak la bagus n baik sangat...sama-sama la kita renung-renungkan semua perkara yang jadi dalam hidup kita dan perbetulkan apa kesalahan yang pernah kita lakukan...:)


princess said : sila baca entry sambil dengar lagu untuk dapat feel lebih mendalam...^^, paham? tak faham sudah...tapi ada mesej tau entry nie...bukan entry biasa dari rapunzel...:)

25 tarik rambut rapunzel:

alif haris said...

ika kenapa ?
mcm marah, mcm frust,mcm bengang,mcm sedih ..
err knapa ?

Gua Tertidur said...

insafff kejap gua :') tp mcm frust je..lek lah...hidup kne happy..tgk mcm gua..lantak la org nk ckp pe..gua happy je..hahaha..papepn, gua mmg baik bulan ni :P nakal sket jeee..

ika said...

@ alif haris : ehhh...=.=" xbengang pape pun...ika kan tgh insaf nie...*smbil buat muka insaf kiut* alif nie...:)

ika said...

@ gua tertidur selama sebulan : haha...mujur insaf! :P alaaa...gua memang baik pun...tp nakal tu terlebey! haha...xde pape la...ika happy je...^^, happy kwn dgn korg2 nie...^^,

sampankertas said...

nihh mcm kes balak kena rampas jew ahahaha

Dhiya Fariza said...

just the right entry i needed this morning. nice one honey :)

Eyda Dania said...

wow...nk jdi ustazah pilihan..hik3..awk2..

ika said...

@ sampankertas : haha...pandai la sampan tu! sampan curang dengan rapunzel ke? :( bkn ke sampan balak rapunzel skang? :P

ika said...

@ dhiya fariza : thnxs dear~ :) just a simple entry...^^,

ika said...

@ eyda dania : haha...ada rupa ustazah pilihan x? *sambil buat muka budjet bagus* :P

aiNa yaZiD said...

betul. =). zaman sekarang allah balas cash aje. hidup umpama roda.. boleh ni jd ustazah pilihan. (^_^)

cT_nuRizZaTi said...

like sgt "ALLAH SEMBUNYIKAN KITA MATAHARI SEBAB DIA TURUNKAN KITA HUJAN...SELEPAS HUJAN DIA JANJIKAN KITA PELANGI...PELANGI YANG KITA DAPAT KADANG-KALA LEBIH INDAH DARI PELANGI YANG TERDAHULU"...!!! sob...sob....(air mata terharu xleh berhenti) ^o^

btw~ kawan mcm ika pon mcm pelangi...jarang sekali ia hadir namun sudah cukup menceriakan hati~(nak jugak) hehe~---> sila terharu sekarang gak..!!=P hehe~

Gua Tertidur said...

haha..gua rasa nk bgtau satu dunia gua ni baik orgnye..

aiNa yaZiD said...

kahkahkah...gua memang baik. Tapi..si gua nih noty banyak sgt. =P

ika said...

@ aina yazid : btul tu...so xpayah la nak buat jahat kat org...xpayah bedendam or pape la...Allah nampak smuanye...^^, insyaAllah the next "ustazah pilihan" gonna b born...:P haha...
psss~ gua tu noty banyak2 la...=.=" hukhuk~

ika said...

@ zati sayang : alolololo~ plish2...aku dah nges tersedu sedan ko ckp cmtu weyh...gile touching beb! T.T huhu...ko pun sme la...baik jugak...aku syg ko lebey...^^,

ika said...

@ gua tertidur semalam sebulan : laaa...g la buat entry kebaikan gua tu...leh rapunzel baca n gelak guling2...:P hehe...

syaz@rozelt said...

bgos la ustazah ika nie..hehe..entry yang bgos n bermanfaat..di bulan posa yg mulia nie better kite kekalkan sifat2 baek dlm diri n cuba sebaek mungkin tuk buang perangai yg x elok kan??hehe

alif haris said...

ouh
haha tgh insaf ..
bagus2 :)

ika said...

@ syaz@rozelt : btul2...nie smnjak ika jadi ustazah nie...insaf je skang...dgr lagu pun lagu2 ketuhanan...xde dah indon2,indie2,rock kapak...:P hehe...

ika said...

@ alif haris : entry nie je...tp insyaAllah...pasnie pakai purdah plak...:D hehe...

Gua Tertidur said...

hahaha..tertidur sebulan..xleh post..nnt semua basah je spender! hahaha..klw baik pun gua gerenti ade yg stim..har har har!

ika said...

@ gua tertidur : ngeks la gua nie!! haha...jgn2...kurang pahala posa tu nnt...ish2...:O *ustazah ika berkata2*

Cahaya hidup said...

http://myhayatiz.blogspot.com/2011/08/cinta-kita-pada-siapa.html

anda kita diberi peluang siapa cinta kita

Gua Tertidur said...

ish2..baiklah ust..gua xpost pape bln ni..hahaha