Thursday, November 10, 2011

annyeonghi gaseyo korea


sebelum i taip entry nie panjang lagi...i nak nasihatkan semua orang yang baca sila lah mengambil sehelai atau untuk keselamatan ambillah beberapa helai tisu muka *bukan tisu tandas* untuk mengelap air mata anda...entry nie serius sedih tahap gaban...kalau baca mesti tersedu-sedan...i pun reti jugak buat entry sedih tau...jangan ingat i pandai buat entry perasan adek nora danish je ok....

akceli...i terpaksa buat satu keputusan yang sangat menyedihkan la last week...keputusan yang dibuat atas "kepandaian" yang makin menyerlah...tak sangka i memang makin "pandai"...hooo...tak payah nak muntah sangat bila baca sebab blog nie kalau entry tak ada perenggan yang perasan maka tak lengkap la i rasa...setiap entry HARUS perasan walaupun entry nie berbaur sedih...

semester nie i ambil bahasa korea sabagai petanda yang i memang orang korea tegar...apa guna muka macam orang korea tapi tak reti cakap korea dan baca bahasa korea kan? so...untuk menguatkan lagi tohmahan yang i ada mix korea, i pun ambil la korea...moyang kepada nenek la nak kata tahap keseronokan ambil subjek nie! seong saeng nim *teacher* yang ajar pun kemain lawa dan lembut lagi...orang korea kott~ masuk kelas je ibarat sedang menonton drama korea yang menjadi kesawanan semua orang...hati tergedik-gedik rasa keseronokan melampau...seong saeng nim kenal i tau! dia cakap muka i memang ada mix korea dan cantek *okee...nie memang tipu...jangan percaya*...dia panggil i "IKA SHI"...comel sangat time dia panggil...rasa nak pergi depan dan peluk dia dan balik ke tempat duduk *motif peluk masih sukar dikenalpasti*...

obses kepada korea....:) suka sangat...

i dah pandai tulis korea tau! jangan jeles sangat la...:P

tapi......minggu ketujuh i dah ambil keputusan untuk drop korea...sedih kot~ i drop sebab terpaksa...antara sebab-sebab i drop adalah : 
  • mendapat tekanan dari orang ramai yang jeles apabila i pandai membaca tulisan korea dengan lancarnya dan memperkenalkan diri dalam bahasa korea...orang ramai mengatakan "cukup-cukuplah muka je macam korea...tak payah la nak cakap korea dan baca tulisan korea terrer-terrer"...untuk mengelakkan mendapat cemuhan sebegitu rupa...i drop!  okee fine!
  • mengelakkan daripada seong saeng nim terus menerus memanggil i "SELIPAR"...nama sebenar i akan berbunyi seperti "SYELEIPA" jika orang korea yang sebut sebab bahasa korea tidak ada huruf "R" dan "F"...=.="
  • result test 1 yang "fulamak-terrer-nak-mampus-sampai-orang-korea-pasti-akan-terkagum-keterlaluan-dengan-diri-i" menyebabkan terhenti niat suci untuk mengambil bahasa korea lagi...

tengok...tengok! seong saeng nim puji tu...bangga sekejap! ^00^ <----hidung kembang

yang bulat tu adalah cara orang korea tanda kertas...mula-mula i pun ingat i buat salah,rupanya itu tanda betul...:)
princess said : ehhhh...ada ke part yang sedih? ada kan? sedih la tu kena drop benda yang kita suka...dah-dah lap air mata korang tu okeep kalau dah tertumpah...T.T ow...lagi satu...maksud entry nie "selamat tinggal korea"...:)

15 tarik rambut rapunzel:

Eyda Dania said...

rugi r ika...tp msti best kn..dpt gk belajar korea..wlupun kjap...ala..ajr r eyda ckit2..nk tw gk..=)

~Sya~ said...

gud luck ye...

aiNa yaZiD said...

gempak nye test 1 dia~! (^^,) sedih nye ika drop korea. aiNa baru nak amek bahasa asing sem depan. tapi nak amek audit je.. =).

The Witch Gurl said...

best ye dpt bljr korea even kjp... at least ade basic.. he3..

amranaiman said...

good luck :D

hyz said...

meh nak tarik rambut tuh!!! angkuh nih! nak kena babab ni...

Chegu said...

best giler, pasni blaja bhasa siam plak a, tapi cara orang korrea tanda kertas unik a, tanda bulat, hehehe, unik- unik

ika said...

@ eyda dania : okeep...:) no problem...nnt ika ajar k...tp ajar ckp "ika comel" je...haha...:P

ika said...

@ ~sya~ : thnxs u...^.^

ika said...

@ the witch girl : :) seronok sngt...tp syg gak sebab belajar separuh jalan je...:(

ika said...

@ amranaiman : thnxs2...:)

ika said...

@ hyz : haha...belajar jadi angkuh dr blog kamu la...:P haha...jgn babap...sakit arh...

ika said...

@ chegu : :) unik kan? bnyk lagi budaya dia yg unik...bahasa siam belajar dgn awak je la...hehe...

alif haris said...

muka ika mcm korea ?? hahaha
yeke ? ermmm ada la sikit haha

ika said...

@ alif haris : alaaaa~ xde ke? cakap la ade...cakap la ade...pliz! plizzz! :( haha...