Friday, August 26, 2011

mata saya sihat

disebabkan raya dah dekat...i nak bagitau tugas i tiap tahun beli baju raya untuk my siblings...tiap tahun ktorang ada tema baju raya di pagi raya sambil dengan lagu raya. "dari jauh ku pohon maaf"..i rasa lagi meriah kalau ada tema untuk family macam nie...macam last year tema ktorg warna merah belacan...waaa...buruk beno bunyi warna yang ktorg amik kan? tapi memang warna tu yang mama i cakap...so i cakap la kat korang semua...engat ye nama warna tu..."MERAH BELACAN"...=.=" so jadi la macam nie...tadaaaaaaaaaaa~~~~

family bahagia rapunzel...^^, pagi syawal tahun lepas...
dari hujung banglaboi yang tak hencem, ana my sis si penguin, IKA DANISH yang comel n blog ijat yang merapu...

ada sapa-sapa nak hantar komen kat bawah nie cakap yang baju i pilih tu warna merah hati? ada? silakan...iye...mama i dah cakap yang baju banglaboi n my ayah tu salah warna...tu warna merah hati...pagi raya mak cik-mak cik n sepupu sepapat i menegur dengan pandangan pelik berbaur sinis sambil berkata 

"apakah ini warna merah belacan?"...

hukhuk...i hanya akan membalas tomahan-tomahan tersebut dengan senyuman paling mengoda dari rapunzel...^_^ tapikan bukan ke dekat nak sama tu? kan? kan? *nada gertak supaya semua mengangguk setuju*


tahun nie i beli lagi...pastu i tunjuk kat my mom dengan perasaan riak dan takbur...warna BIRU tahun nie...i carik-carik-carik jumpa la warna BIRU tu...dan bila ada perasaan riak di situ maka my mom menjerit 
 
"apa ke rope ini warna BIRU? ini warna HIJAU!"(beliau cakap slang perak)...

tersentap mak u'olls~ =.=" ye sekali lagi tahun nie i membuat kontrolbesi...i nampak macam warna BIRU je...i grab je la...pastu dah kena kutuk kaw-kaw dengan semua orang...tak pasal banglaboi kena pergi kedai tu balik tuk tukar warna BIRU...

i nak tegaskan kat sini i tak buta warna la! O.O mata i sihat lagi...i nampak macam warna BIRU je...i tak suka buang masa nak carik-carik lagi...yang last year tu pun i nampak cam sama je...i grab je la...salah ke?? ada sapa-sapa nak cakap i salah ke? ada? *muka tak puas hati*

princess said :  huh~ tahun depan mesti mama tak percaya kat i dah untuk belikan baju raya lagi...:(

Wednesday, August 24, 2011

tanpa suara #2






"demmmm~ seumur hidup tak pernah berjaya buat mende nie!!!"

p/s : sila ucap tahniah sebab bijak sangat!

Monday, August 22, 2011

dia seorang je ada feshbok!

i tau ramai dah manusia update entry pasal feshbok nie...semua akan update dalam versi tak puas haty n haty bergetar mahu menghantuk kepala orang ke dinding laju-laju...semua angkara makhluk-makhluk yang tiba-tiba merasakan dia saja mempunyai akaun feshbok dan budjet retis zaman millenium...jenuh la i mengadakan sesi umpatan paling keji bersama dbear my BFF...umpatan keji yang berlaku tanpa sengaja selama 3 jam...nampak sangat TAK SENGAJA sebab boleh berlanjutan selama 3 jam kan?

ciri-ciri orang yang merasakan "haha...aku je ada akaun feshbok dalam dunia ini ialah...." :


1. update status setiap 15 minit
  • semua benda nak bagitau...nak pergi yeyak pun nak bagitau...nak beli boxer nak bagitau...tengah tension period nak bagitau...pakat nak bagitau la semua benda...kena marah dengan mama pun bagitau...feshbok tu bukan twitter k...kat twitter kau bagitau la setiap sesaat kehidupan harian kau...tak ada orang akan memaki kau dengan bahasa-bahasa dramatis...so pergi la buat twitter n add adek nora danish k? "rapunzel memang comey"
sekadar contoh...
 2. suka buat propa
  • yang nie i paling menyampah rasa nak tumbuk cili padi then bagi mereka-mereka nie makan...plish la jangan buat propa seperti anda sangat keciwa hampir mahu terjun banggunan sebab bergadoh dengan kekasih hati...maka status seperti 
"hurmmm...lepas nie kena biasa kan diri hidup single"
"hurmmm...inikah balasan setelah cinta sepenuh jiwa aku semaikan?"
"seperti separuh jiwaku kau bawa sekali ketika kau pergi"

ayat-ayat seperti mahu terjun banggunan

  • iye...rasa nak muntah bacakan? lagi nak muntah sampai koma kalau 20 minit kemudian naik status seperti 

"hehe...bahagia sangat dengan si dia...love u sayang~ forever!"
"tak pe la...lupakan je yang lepas-lepas...i sayang u sangat...<3" 
"tak ada pape la...u sayang i cukup...muahxx~" 

selepas 20 minit~ ~.~

3. rasa dunia sangat indah

  • semua status adalah indah-indah belaka...tak pernah mengalami apa-apa masalah dalam hidup gamaknye...semuanya nak cakap "waaaa...sweetttt sangat~"...dapat assigment bertimbun macam KLCC pun indah...jumpa anakonda tengah jalan pun bahagia...tunggu KTM 2 jam pun rasa seronok...tah hapa-hapa tah...semua status di pengakhiran "waaahhh...bahagia sangat..." siap berlove-love...=.="
 
4. pencemar bahasa
  • orang seperti ini perlu segera dibuang negara...singkirkan saja kalau perlu...:O heee...suka sangat nak update status pakai bahasa rempit tu...hengat style ke? plish memang tak style langsung...LANGSUNG TAK STYLE, paham? macam tak pernah belajar bahasa melayu je...sikit-sikit nak shortform tak pe la kan...tapi nie melampau lak...padahal belajar BM dari tadika...kurang pendidikan sivik kah?
jangan lah cemari bahasa melayu...bahasa jiwa bangsa! :O

5. emo sangat
  • ini juga adalah gejala kurang sehat di feshbok kerana selalo update ikut nafsu memvavi buta mata tak nampak jalan di dunia...jangan la emo sangat masa update status...contoh baru clash la kan? mula la status semua berbunyik seperti :
"jantan/betina semua brengsek! kau engat kau bagus sangat? bley blah"
"heh...kau boleh pergi mampus...aku akan pastikan kau merana seumur hidup!"
"aku benci semua jantan/betina dalam dunia nie...aku benci!"

  • tolong la jangan nak emo sangat...orang yang baca konfem akan tergamam dan bermonolog secara dalaman "hurmmm~ baru clash dah meroyan"...untuk elak orang lain memberi monolog dalaman versi keji-mengeji...tak payah la nak update macam tu...
jangan la emo sampai mencarut bagai~ O.O"
princess said : tolong jangan saman blog nie sekiranya tuan FB terbaca contoh-contoh diatas...tu hanya selingan...rapunzel tak banyak duit nak bayar saman~ =.=" *mampus aku*

Saturday, August 20, 2011

malaysia pun ada gurun sahara

lama kan rapunzel menghilang? iye...menghilang kerana mengenang nasib diri kebaya tiada sapa nak beli...penat buat entry pasal kebaya...tapi respon yang diberi tidak memberangsangkan...terasa sangat sadis sekali...=.=" lepas nie semua kebaya bakal dipakai sendiri sehingga raya ke sepoloh...u'olls sila jangan jelez sangat la...sapa suruh tak nak belikan? :O

korang dah beli baju raya dah? okee nampak tak ke"excited"an yang i cuba tonjolkan di sini? memang i excited pun tahun nie...seronok je rasa sebab i nak tunggu peminat datang berduyun tiba kat depan rumah time raya nanti...tahun sebelum nie peminat ada sorang je...tahun nie dah meningkat naik, semua gara-gara muka iras nora danish...heh...malas nak cakap lebih la *perasan melampau*...macam biasa tiap tahun destinasi merayau membeli baju raya ialah jalan TAR...walaupun tiap tahun mengalami pening dan hampir pitam akibat berjalan tak ketahuan dari jalan TAR ke masjid JAMEK pastu jalan TAR balik pastu ulang lagi yang kalau diibaratkan macam berjalan dari malaysia ke bosnia...jauhkan? macam tu la ibaratnya...~.~

apa yang korang dapat kalau pergi jalan TAR time puasa : 

1. dapat mencabut skru kaki sehingga berterabur  
    skru-skru tersebut...

this is bear my BFF yang hampir kehilangan kaki akibat berjalan ke "bosnia"...

2. dapat merasai seperti berjalan di gurun sahara    
    sebab panas sangat... 


3. dapat mengurangkan pahala puasa sebab            
    termengumpat orang-orang pelik di 
    sekeliling...perkara ini berlaku TANPA sengaja...

4. dapat menghabiskan duit-duit yang ada...kalau     
    boleh nak bawak keluar duit selagi ada dari dalam 
    bank...nak beli semua benda kat jalan TAR sekali 
    dengan tokey n nenek tokey...
 
5. dapat beratur panjang sangat atas faktor jalan 
    yang sempit...takkan ada chances nak memotong  
    barisan sebab semua orang berhempit-
    hempit...beratur panjang kemain mengalahkan
    budak sekolah tadika!

tak tipu kan? memang akan berhempet-hempet...SEKIAN!

6. dapat jadi nasi empit sebab banyak sangat orang  
    berasak-asak...

kebanjiran manusia di masjid jamek...O.O

7. dapat membawa penyakit kepada diri sendiri 
    seperti pening, pitam dan sawan...sawan terjadi  
    adalah atas faktor kehabisan duit bila melabur  
    tanpa mengunakan fikiran waras...

muka i yang hampir diserang sawan...*ye ke? macam berbahagia menghabiskan duit je...=.="*
so...kalau korang nak mengalami gejala-gejala SYIOK kat atas nie...korang boleh la dengan senang hati menjejakkan kaki kat jalan TAR k...memang SYIOK tak hengat!!! 

Thursday, August 11, 2011

gendang gendut tali kecapi

semperna dengan bulan mulia RAMADHAN nie...i dengan penuh tawaduk' dan merendah diri menaip entry ini dengan harapan ada orang yang baca dan ada orang yang tak melepaskan peluang hangat yang bakal i story mory pada korang semua...kali nie entry yang bertenang je...tak de marah-marah atau terlebey emosi macam entry yang lepas-lepas...akibat entry yang lepas ramai beranggapan rapunzel itu garang dan emo lebey...ohhh noooo!! rapunzel itu adalah lemah lembut lagi comel malahan baik hati arakian hidupnya terlalu baik hingga kadang-kadang pijak gajah pun gajah tak mati tapi dia yang mati...jadi jangan tertipu dengan entry-entry garang sebelum nie...

entry kali nie khas sikit ye...sila baca hingga akhir hayat kerana tiada lagi talian hayat di akhir entry yang ada hanyalah nombor telefon yang perlu di dail sebelum tawaran tamat...i nak buat promotion raya ye...i ada jual kain baju kebaya n kain baju kurung moden n baju kebaya siap...semua CANTEK lagi MENARIK lagi DE BOMB! korang boleh la nak tengok-tengok k...macam gambar bawah nie...^^,



RM 150

RM 130
tengok...kan i dah cakap...baju-baju i jual semua cun-cun termasuklah model die...model die pun cun comel jugak...harap jangan muntah sangat masa baca sebab nanti batal puasa korang i tak nak bertanggungjawab...ditegaskan disini...i hanya menjual baju tetapi bukan model...tiada promosi seperti 

  • beli sebijik baju maka percuma seorang model...
  • beli sebuah baju maka percuma tangkap gambar dengan model...
  • beli sekaki baju maka percuma tandatangan dari model...
  • beli sebatang baju maka percuma menjadi boyfriend kepada model...
semua diatas tidak ditawarkan...yang ada hanya.
  • siapa cepat beli maka dia dapat setingkat baju...
  • siapa cepat beli maka berpeluang memperagakan baju ini dihari raya nanti...
  • siapa cepat beli maka i sayang dia lebey...^^,
untuk lelaki yang baca boleh beli untuk korang punya awekssss, mama, nenek, jiran, kawan sekolah, kawan kerja, musuh*tanda mintak maaf* dan sapa-sapalah...untuk gugurl yang baca pulak beli untuk korang sendirilah...kalau korang tak nak bayar,korang bagi je link blog nie pada sayang korang dengan harapan sayang korang belikan la kan *sila buat muka sekupang semasa memberi link ini*...

sapa-sapa yang alert dengan blog rapunzel diaries nie mesti akan nampak button "rapunzel secret" kat sidebar sebelah nie...tapi sapa yang lalalala~ je dengan blog nie mesti tak pernah amik peduli dengan button tersebut *muka penuh keciwa*...sila la tekat button tersebut ye...ada rahsia kat situ *budjet orang nak tau rahsia kau la?*...semua maklumat lanjut ada kat link tu...click je...tak kena bayar pun...:) hantar je komen kat bawah nie kalau ada apa-apa nak soal siasat...

princess said : gendang gendut tali kecapi,
                      sudah baca harap beli...:P
                      (ada kaitan dengan tajuk entry kan? kan?)

Monday, August 8, 2011

teori baru dan sila jangan menyebok

yeah!! setelah tidak mengupdate beberapa hari disebabkan bertapa di gunung jerai...akhirnya i kembali dengan mencetuskan satu teori baru...i syak i ada otak genius macam albert einstein la...baru bertapa 3,4 hari...dah ada teori sendiri...meh i kupaskan teori terbaru yang diilhamkan pada i...

camnie...entry yang lepas kan i ada cakap pasal si brengsek yang dengan egonya mengajak i main cak kun cak...apa dia engat i brengsek macam dia? tapi 3 hari lepas tu...si brengsek dah kena tangkap!!! berkat ketabahan i akhirnya si brengsek kena tangkap...tapi perkara lagi brengsek telah berlaku bila...seekor kena tangkap...maka lagi dua ekor datang...haaa...inilah teori yang i nak ketengahkan..."kau tangkap seekor tikus...maka berbondong-bondong tikus akan muncul sambil pegang kain rentang tanda protes kawan diorg kena tangkap!" ini kesimpulan paling baik yang i penah pelajari la selama i hidup 15 tahun *ini bukan umur sebenar* kat dunia nie...so lepas nie i rasa jalan terbaik ialah bakar je rumah nie...hurmmmm~ memang lenyap la masalah yang mengganggu ketenteraman rapunzel comel lagi cantek *ini angkat bakul sendri*...hoh! dah dua entry pasal si brengsek tu...memang lepas nie i rasa baik tukar je nama blog nie dari rapunzel-life.blogspot kepada tikus-life.blogspot...kali nie i mintak tolong banglaboi je design header i...dia pun macam kempunan kemain nak buat header kan? 



lupakan pasal si brengsek kejap ek? i just nak menyuarakan my own opinion pasal cinta tak kesampaian apek n elia...korang kenal kan pasangan nie? sila letupkan diri korang dengan periuk api kalau tiba-tiba dalam otak korang tak ada list nama dua makhluk tuhan nie...i just nak cakap orang lain jangan la memberi tangkapan seperti 

"haaa...tu la elia...tunjuk lagi tunang kau kat semua orang...kan dah kena kebas"
"haaa..tu la elia...kau belagak lagi cerita kat blog kau pasal tunang kau...kan dah kena tinggal"
"padan muka kau elia kena tinggal dengan apek...apek dapat lagi seksi dari kau"
dan macam-macam lagi la kata-kata yang membuatkan elia nak terjun tingkap bila baca...

korang jangan la nak menyebok sangat pasal si elia n apek tu...korang punya jodoh pun Allah yang tentukan so tak payah la nak mengedownkan si elia tu ek...kalau tak nak bagi support kat dia...boleh tak back off sebelum i lempar lava gunung berapi kat muka korang? i terbaca benda nie dekat FB seseorang...bukan i reka cerita okeep? i menyampah betul kat orang yang tak sensitip macam tu...

nak i baling lava gunung berapi? nak? nak?
 lastly untuk kak elia *cee...budjet elia baca je blog i kan?*...be strong dear sis~ kak elia akan dapat lagi baik dari apa yang kak elia dapat sekarang...insyaAllah...^^, ada hikmah semua yang jadi...jangan ambil pusing orang-orang lain cakap yang negatif-negatif k...:)

Thursday, August 4, 2011

kau memang brengsek!

disebabkan entry nie di taip dalam keadaan emo kemain sehingga menegangkan urat-urat pankreas i...penggunaan "i u" akan ditukarkan kepada "aku kau"...memang tak ada masa dah nak berlembut-lembut dengan kau! no time okeep?? 

pasal kau la...aku tak boleh nak berblog walking sambil meneruskan niat suci aku untuk menjadi stalker terhebat masa kini...pasal kau la...aku tak boleh nak lepak lama-lama dekat fesbok aku yang ada 7 juta orang menanti balasan comment *ini hanya propa*...pasal kau la...aku tak boleh nak menatap youtube lama-lama sambil gelak golek-golek tengok johan n zizan...pasal kau la...niat aku untuk update entry-entry suci berbaur insaf tak dapat diteruskan...pasal kau la...bila orang "hye" aku kat chatbox ajak sembang-sembang tak sempat dilayan *ini ayat hyeperbolakeranjang*...pasal kau la!!! kau! kau!

aku akan make sure kau akan di pos ke planet pluto secepat mungkin...aku akan make sure SUPERMAK tolong aku selesaikan masalah yang kau bawak dalam hidup aku nie! kau tunggu la SUPERMAK datang nanti...aku tak la kejam sangat sampai nak membunuh kau...nampak tak masih kelihatan hati yang suci sukar dicari dalam diri aku? nampak? aku akan amik kau bila raya menjelang nanti...aku tahu, kau mesti nak beraya dengan mummy daddy kau kan? kau jangan la cakap aku kejam! jangan~ aku tak sanggup nak dengar sebab aku rasa kau lagi kejam! kau kejam sebab tegar je main cak kun cak dengan aku di saat aku tak rela nak main permainan tersebut dengan kau...aku tau sekarang kau tengah buat muka budjet comel untuk mengelakkan aku hantar kau ke pluto...tapi aku tak nampak kecomelan kau pun...aku nampak kau hitam je adalah...mata kau tak bersinar macam mata galak aku pun...kau tak kan boleh kalahkan aku...buwekkkk~

nyah kau dari meja laptop nie wahai si tikus brengsek tak tahu malu!! bape kali aku nak kena jerit macam orang meroyan bahawasanye aku memang tak nak main polis entry dengan kau? bape kali??? tolong la jangan menganggu aku dah!! cis bedebah! 

hasil lukisan rapunzel yg tak seberapa...terlalu emo sampai tikus pun nampak macam ikan...apakah?
princess said : sorry tau kalau i tak balas kunjungan n tak chat-chat dengan korang...si brengsek nie la kacau i...i hilang fokus sebab terlalu terkejut ketakutan dengan si brengsek yang asyik intai-intai atas meja nie...tau la muka i iras macam nora danish...tak payah la nak intai-intai!! heh!!!! ~.~

Tuesday, August 2, 2011

bukan entry biasa

memandangkan sekarang dah masuk bulan ramadhan yang sangat mulia....dah nak masuk hari kedua pun kita berpuasa esok...sila korang tabahkan haty dan kuatkan mental sebab ada lagi 29 hari lagi...relax cool chill la kan? semperna bulan puasa nie...i nak bagi ceramah sikit dalam entry nie...maklumla...cita-cita nak masuk "ustazah pilihan" tinggal kenangan bila time i berbaris untuk masuk audition je dah kena halau...ye la...orang lain pakai tudung punya labuh sampai ke lutut...i pakai selendang...memang awal-awal kena kick la kan? *dah merepek...sila abaikan*

i just nak remindkan diri i n korang semua yang kita nie hidup kadang-kadang kat atas...kadang-kadang kat bawah...so tak payah la nak belagak sangat kalau kita ada kat atas...dan tak payah la keciwa bagai nak rak berguling-guling kalau kita tengah ada kat tempat yang susah...apa yang jadi ada hikmah...apa yang tertulis ada suratannya...kalau Allah bagi ujian maknanya Allah sayangkan kita dan nak kita take a precaution after that ujian la...

jangan buat jahat dekat orang...jangan ambil kesempatan pada orang lain...jangan buat orang lain merana sebab kita...jangan sesekali ambil hak orang lain yang memang ketika itu menjadi miliknya...kejam kalau kita tegar buat menda tak baik kat orang...Allah dah tentukan, sekali kita buat jahat kat orang...sekali jugak kita akan dapat balasan yang sama dalam hidup kita...zaman sekarang Allah bagi CASH je semua tu...tak payah tunggu lama...kadang-kadang on the spot kita akan dapat balasan...

buat je baik kat semua orang...redhakan semua perkara yang terjadi dalam hidup kita...walaupun orang tu kita tak kenal dan sanggup buat tak baik kat kita...tapi kalau kita buat baik dan redha dengan semua perkara...InsyaAllah...Allah nampak perbuatan kita dan Allah akan balas dengan perkara yang baik...Allah ada dalam hidup kita...Allah akan bantu hamba yang memerlukan pertolongan-Nya...yakin dengan bantuan Allah...yakin setiap yang berlaku ada hikmah yang sangat baik menanti kita...tolong la ingat ayat nie sampai bila-bila..."ALLAH SEMBUNYIKAN KITA MATAHARI SEBAB DIA TURUNKAN KITA HUJAN...SELEPAS HUJAN DIA JANJIKAN KITA PELANGI...PELANGI YANG KITA DAPAT KADANG-KALA LEBIH INDAH DARI PELANGI YANG TERDAHULU"

so lastly, pray to ALLAH...perbanyakkan amalan dalam bulan ramadhan nie...banyak sangat pahala kalau kita baca ganjaran yang ALLAH janjikan untuk hambanya dalam bulan ramadhan nie...i tau i pun tak la bagus n baik sangat...sama-sama la kita renung-renungkan semua perkara yang jadi dalam hidup kita dan perbetulkan apa kesalahan yang pernah kita lakukan...:)


princess said : sila baca entry sambil dengar lagu untuk dapat feel lebih mendalam...^^, paham? tak faham sudah...tapi ada mesej tau entry nie...bukan entry biasa dari rapunzel...:)