Sunday, January 15, 2012

nama itu anugerah

setiap orang kat muka bumi nie ada nama sendiri kan? takkan la nak panggil "hoi-hoi" je tiap kali jumpa kalau tak ada nama kan? itu kurang manis dalam minuman lebihkan manis dalam senyuman atau lebih difahami sebagai kurang kesopanan pendidikan sivik kalau kita "hoi-hoi" orang je...nama sangat penting! Alert okee? NAMA SANGAT PENTING!!~ nama tu anugerah..:) *dah macam contoh karangan spm*

tapi i sangat tak paham kenapa seseorang tu langsung tak hargai nama yang parents diorang kasi? i nak kasi beberapa contoh kat snie...tadaaaa~ 

ini sekadar contoh...sila jangan saman blog ini kalau tuan kepada nama membacanya...=.=" *cuak*
haaa..memang la nama kat facebook je pun...tapi macam perlu ke nak letak nama yang tersangat-amat-pelik-aku-baca-pun-tak-paham-kenapa-kau-letak-nama-itu-dan-macam-kau-berbangga-dengan-nama-tersebut *sila baca dalam satu nafas*...kalau nama kat FB tu boleh tak letak yang agak formal at lis ada kena mengena dengan nama sendiri? kalau nama juliana, letak la juju ke, ana ke, juli ke, julia ke, liana ke...kan macam ada kena mengena...at lis orang macam paham kenapa nama tu yang korang pilih...tapi kalau nama juliana then kau letak "penguin" or "anak manja" or "aku dak kiut" or "pelangi petang" or "aku pemalas kemas bilik"...haaa...tu memang tak faham kan? at lis kalau letak nama "aku pemalas kemas bilik" (juliana)...tak pe lagi...nie memang semata-mata "aku pemalas kemas bilik"...pffttttt~

kalau nama kat blog or twitter i rasa semua orang pun tak ada masalah kot...itu memang orang akan buat nama samaran dan orang tak ambik port sangat kalau bukan nama betul...tapi kalau dekat FB...itu pelik...FB kan ada kawan sekolah, family, saudara mara, kawan kerja, majikan dan sewaktu dengannya la kan? bukan ke akan rasa macam malu sampai nak benam kepala dalam tanah kubur je kalau nak bagitau bos korang:

"iye boss...saya ada FB bos...add la FB saya bos...nama FB saya kain batik koyak..."    =.="

kalau i nampak geng-geng bernama pelik ini, i akan berfikir selama 1 jam apakah perkaitan nama sebenar dengan nama yang pelik tersebut...i akan kaji dan final result i dapati:

"damn! aku tak paham apakah motif kau letak nama sebegini rupa?"

kakyang said : ana...jgn bunuh kakyang...kakyang bagi contoh je...*hahaha*

18 tarik rambut rapunzel:

Nurina Izzati said...

kadang-kadang nama macam ni perlu untuk lindungi identiti, maklumlah, bukannya selamat sangat pun alam cyber sekarang ni. takpun artis yang taknak profile dia orang ramai tahu.. haha

ika said...

@ nurina izzati : xkisah pun kalau rasa macam nak lindungi identiti...tapi kenapa perlu nama yang memang pelik dan x munasabah? at lis bagi la nama orang...nie nama benda...=.=

Suara Hati said...

sy letak nama Suara Hati kat FB..tapi...ejaan hati bila diterbalikkan jadinya itah. Itah itu la nama saya....hehehheee

qyrul nysa said...

ika : aku nak saman kmu . tak kire . tak kire . nak saman jugak . keh3 . papepon , pendapat kte same lah . wuu~!

Eyda Dania said...

nk nme glamour r 2 ika..sabar je r..hehehe...

Hafiz Al-Pazin said...

Suara Hati. suka dengan kaedah suara hati. kita pun nak buat jugak nama tebalik macm tu > lazifah nizap < sedap tak CIK RAPUNZEL ? rase mcm name gegirl jewww

Teenager Housemaid said...

haha..
tula pasal..
thats y klu kt fb sy mmg pakai nama sebenar...:D

ika said...

@ suara hati : tu xpe la...ade gak perkaitan dgn nme awak...:) nie yg xde kaitan lgsg~ pelik la knpe ade nme "kain batik koyak" =.="

ika said...

@ toney my fren forever : jgn2...aku tau ko tau spe yg aku mksud kan tp tlg la jgn gtau die k...xpasal beribu lak aku kena saman...hukhuk~

ika said...

@ eyda dania : tapi mcm x glemer je kalau merepek meraban je?

ika said...

@ lazifah nizap : haha...nie kelakar okee? kalau rapunzel terbalik mcm buruk je bunyik die? haha...

ika said...

@ teenager housemaid : kat fb letak je la nme sbnr kan? sy stuju lagi kalau letak nme sebenar...:)

sean donnell said...

hurmm..
dont be ashamed to admit ur name..
i know, sometime people call me dwayne, sean..n i know i got a lil gene from those mat saleh..but..
we r malaysian...
hahahaha...

aiNa yaZiD said...

kadang2 terfikir juga... tapi.. erm... tak dapt jawapan.! hehehe letak nama sebenar la senang sikit nak cari tuan punya badan. nama itu anugerah.. dan nama itu pun satu doa. :) :) kan ika..?

L said...

xselmt dialam cyber.. huuu. karang org manderem kang.. huhu

jom bca kejap..=0
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/berkata-dengan-lemah-lembut.html

cT_nuRizZaTi said...

ahhaaha~!betol2...kdg2 2 ada letak nma awan fntasia la...??apa..??? bajet nm glemer sgt la th..???adeh~~=_="

btw~letak nm sendiri sedap mcm syerifa zulaika...kan sedap gitu~hehe~(bodek..!):p

teha said...

hahaha ! betol2 sis.. kkite pon xsuke tgk org yg reti letak nm sendiri kt fb.. parents dh bg nm cantik2 , xnak letak.. ish2 ~

aswadz said...

kain batik koyak? naseb baek x tersembur air teh dlm mulut aku. kalo tersembur, ko nak tlg lap kan ke? aku gak yg kena lap sendiri...