Sunday, February 5, 2012

DSLR

i sure ramai orang kat dunia nie dah pakai dslr kan? kan? opss~ ini bukan entry untuk menyatakan kemegahan mempunyai dslr okee? tak main la nak berlagak-berlagak nie...takat dslr je pun, bukan nye i ada cincin bernilai 27 juta pun kan? -.-" i terpanggil-panggil untuk menulis entry ini pun disebabkan one of my friends yang tersangat kagum kepada orang yang ada dslr  namanya husna asmawi (memang nama sebenar)...tiap kali nampak orang ada dslr boleh tahan luas jugak la mulut beliau ternganga yang boleh memasukkan sekurang-kurangnya seekor siamang yang miang...tapi pada i la kan tak guna jugak ada dslr bagai kalau :

  • tangan yang menangkap langsung tidak berseni kreatif dan inovatif
    • kalau dapat kat tangan orang yang langsung tidak kreatif ibarat melukis orang lidi pun senget dan melukis buaya menjadi zirafah maka memegang camera dslr adalah tidak layak baginya...memang tak payah bagi dslr ke...bapak dslr ke...nenek dslr ke...adek beradik tiri dslr kepada dia okee? sebab gambar yang bakal dihasilkan adalah seperti pffftttttt~~~ (~.~) 
contoh tangan yang tidak berseni langsung...camera dslr tp hasil macam camera yang pakai kodak zaman dolu2...
  • tidak belajar dengan baik cara gunakan dslr
    • pada i laa...kalau ada dslr tapi takat gantung kat leher mengheret ke sana ke mari tak bererti jugak...buat patah tengkuk je sebab dslr boleh tahan beratnye...kita kena pandai main dengan dslr...maksud "main" disini adalah mengunakan secara manual dan tangkap berpuluh-puluh gambar secara berhemah...bukan "main" seperti campak-campak untuk tuju selipar yang dicuri di masjid...lagi satu kalau guna automatik button je baik tak payah sebab yang tu anak mak jemah sebelah rumah yang umur 3 tahun setengah tu pun boleh buat n hasilkan gambar yang cantek...

ini adalah hasil dslr + edit oleh penguin juju...

  • hanya meninggalkan dslr di rumah buat frame gambar
    • memang la dslr agak berat dan renyah untuk dijaga tapi ape kejadahnya kalau ada sebijik tapi tinggal kat rumah buat hiasan dinding? baiklah di baling ke lombong berdekatan buat makanan ikan je kalau tak guna dslr dengan baik kan? tapi ceritanya disini adakah ikan makan dslr? okee...ini tak lawak...jangan pandang i dengan pandangan loser tak pandai buat lawak tersebut sangat laaa...
ini hyperbolasepak...
  • idea dah kering disebabkan ada perkara tak diingini berlaku akhir-akhir nie...nak menaip pun jenuh terlentang tergolek tertirap terjelepok mencari idea...kang makin tak larat pulak korang membaca disebabkan bohsan...kbai~ 

5 tarik rambut rapunzel:

H.J said...

haha..teringin jugak nak punyai dslr..

chemay said...

nice one.
:)

cart kartika said...

hahah entry kmu ni lucu2 cumil la ika.. hmm best kan dslr..tmbh2 lau spesis kte ni yg suka bergambar kan.^^

seronok kan kalau dapat benda free dalam hidup ni ^__^

http://cartiecacloset.blogspot.com/2012/02/benda-free-dalam-hidup.html

aiNa yaZiD said...

nak ada DSLR jugak...~! tapi aina lbh suka duduk depan camera. huhuhu..=P

AdaNaz87 said...

sebab tu terfikir-fikir nak beli dslr ke tak. better guna camera biasa. kecik dan ringan...