Tuesday, August 7, 2012

kepatahan kehatian

tuan-tuan dan puan-puan sekali...

oleh kerana blog ini telah ditegur oleh kekawan saya sebagai blog yang tidak berilmiah maka hari ini saya dengan penuh keinsafan diri semperna bulan-ramadhan-yang-penuh-kepenatan-dan-keberkatan-siapa-tak-puasa-tak-boleh-raya ini, maka saya akan mengeluarkan entry yang penuh ilmiah...mohon teruskan pembacaan kerana ianya sangat berilmiah...terutamanya kepada orang yang hatinya patah berderai-derai akibat dicerai kekasih hati...

i rasa semua orang pernah merasa patah hati nie...kalau tak pernah jadi dalam hidup korang tak thrill la kan? apa ke jenis hidup kalau tak pernah rasa sedeh dan kecewa nie kan? it was a part of life sebenarnya...benda nie akan ajar kita jadi lebih matang dan more careful di masa akan datang...:) so kalau rasa cam kecewa gegila macam gunung everest jatuh atas badan dan menghempap kepala sampai nak bernafas pun susah, relaxs...relaxs...ini i ajar cara macam mana nak sembuh cepat okee? nampak tak point ilmiah dah keluar nie? nampak tak kekawan?? (hoi ecah...nie aku buat entry ilmiah nie! mohon puji di FB!)

1. jangan ambil peduli tentang dia
tak kisah la apa jadi pada dia, dia nak kahwin dengan orang nepal ke, nak mati terjun banggunan ke, nak bergolek tengah jalan raya ke, nak apa je la kan...jangan ambil kisah dah...jangan ambil kisah sampai korang rasa yang korang memang dah tak ada hati dengan dia...kalau rasa dah leh terima kenyataan yang korang dan si dia dah clash so time tu boleh la nak menyebok sebab tak akan rasa apa-apa dah...

2. jangan gatal-gatal tangan bukak page FB dan twitter dia
tolong la tangan korang tu jangan gatal sangat bukak page facebook n twitter dia? kalau rasa nak bukak je cepat-cepat hantuk kepala ke dinding dengan kadar kelajuan maksima...dah kenapa nak gatal tangan sangat nak menyakitkan hati sendiri?

3. jangan contact dia lagi
jangan la nak pergi mesej-mesej bagai seperti :

"kehadapan awk yang diingati selalu,apa khabar? baiklah hendaknya...saya amat merindui awak...bolehkah kita couple semula?"

dah clash pun kan? kenapa nak mesej lagi? call lagi la jangan...kemon laa...banyak lagi benda lain yang boleh dibuat seperti menonton shin chan, bermain konda-kondi dan bermain tuju seliper...

4. jangan dengar lagu yang sedih-sedih
dah la hati korang tu memang tengah sedih kan? yang korang dengan penuh genius pergi dengan lagu yang sedih-sedih macam orang nak mati esok kenapa? mula la nak pasang lagu tenda biru la, trauma la, anggapanmu la, terlalu mencintai la, rindu setengah mati la dan segala jenis lagu yang akhirnya buat korang rasa nak tembak kepala sendiri dengan pistol mainan...

5. nekad dan redha
korang kena nekad untuk move on hidup korang tu secara lebih bahagia dari sebelumnya...kalau dulu asyik hidup dalam dunia korang dan dia sahaja, so sekarang korang kena keluar dari tempurung bahagia sementara tu...kena nekad gila-gila dan fikir secara positif bahawa apa yang berlaku nie adalah ketentuan Allah...dalam al-Quran pun ada cakap boleh jadi apa yang kamu suka itu bukan terbaik untuk kamu maka Allah keluarkan ia dari hidup kamu...so ada hikmah kenapa jadi macam nie...ada orang yang lebih baik,lebih sempurna yang Allah nak hadiahkan dalam hidup korang...bersabar dan jangan menyalahkan takdir yang Allah tentukan...lastly,rapatkan diri pada Allah...Allah akan tolong hambanya untuk kuatkan semangat kita...:)


p/s : trust me...Allah akan jumpakan kita dengan seorang yang jauh lebih baik dari apa yang kita ada dulu...sabar je tunggu hadiah dari Allah tu...:) *wahhh...gila ilmiah entry nie...kbai*

p/s 2 (bukan game) : thnxs la awak yang asyik buat saya gelak tu je...^_^ <3 <3 <3 

22 tarik rambut rapunzel:

akem said...

tapi kan...

sy rasa ok what kalau dgar lagu sedih2 waktu kita tengah sedih.
baru rasa macam feeling2 gituu~

takkan la nak dgar lagu gembira pulak? contohnya, dgar lagu agado sambil menari2.

mesti kelakar kan kalau tengah sedih dan air mata mengalir, lepastu pergi dgar lagu agado smbil menari2.

kahkahkahkah :P



apa yg sy cuba nk smpaikan sbnarnya ni? =.=

alif haris said...

wah betul ke ni entry kakika. hahaha. :D

Syazlina Khairuddin said...

sangat berilmiah la entry nie..wakaka..x tahan sedih2 p tengok shin chan mmg terbaek..nyway lama jugak x singgah blog nie..hihi

ika said...

@ akim : awk mmg bnyk ckp kan? haha...ye la...leh je nk dgr lagu sedih tu tp jgn la smpai sedih xketahuan smpai rasa dunia dh kiamat..kn? haha...leh gak apa tgh sedih menari2 comel wat? :P

ika said...

@ alif : waahh...knpa xpercaya ke? kakika pun hantuk kepala 2-3 kali jugak smlm lepas entry nie publish...=.="

ika said...

@ syaz : ilmiah kn? kn? :P haha..btul la...nnt xla stress jdnya...hewhew...slmt dtg kmbali syaz...:D

Eyda Dania said...

ssh kot..klu da rindu..kne pndamkan kn...lgi ssh klu couple dkt2..die sntiasa menghantui kite..ermm..=(

cik pha said...

macam ada pengalaman jer entry ko ni dnegan ko hihihi

ika said...

@ eyda : susah awal2 je...kalau eyda ikut smua kat atas nie...jap je nnt dh okee...alaaa...Allah lebih mengetahui la...so dont worry my dear~

ika said...

@ cik pha : errr...err...kbai...

Hans said...

memang ini lah tips2 dia
:-)

Penyuluh Perikanan said...

salam ramadlon,
kunjungan perdana untuk persahabatan,
Blog ini sangat cantk, cool,...saya suka dan follow 567
saya akan bahagia jika anda menerima dan follo back...
ditunggu dan terima kasih

ika said...

@ hans : :) haah...insyaAllah xsedih dah lepas tu...

ika said...

@ penyuluh perikanan : terima kasih...^_^

miZz_nizZ said...

nice info..de org tgur xilmiah ke?die jles tu..ok jer =)

Hans said...

yups
insyaallah tak sedih n tak perlu sedih pada benda2 gini
buang air mata jer
:-)

aNiss :):) said...

anis selalu jer gatal tangan duk buka fb dia dulu2 :') sekarang dah tak lagi :DD

Alif Haris said...

eh mohon hentikan tabiat hantuk kepala kakika. nt ada yg risau. ehem3. hehe

ika said...

@ mizz_nizz : haha...entry yg sebelum nie la...:P so sy decide keluarkan entry ilmiah...

ika said...

@ hans : tu laa...insyaAllah akan jumpa org yg lebih baik nnt...Allah kan maha mengetahui...:)

ika said...

@ aniss : :) haaa...xyah buat dh...buang masa je tu...baik fokus ke benda yg len...^.^

ika said...

@ alif haris : hahaha...alif nie xhabis2 nk korek rahsia kann? kan??? kak ika xkan gtau...buweekk...