Tuesday, January 29, 2013

cara membuat diri menjadi busy

i rasa entry nie sangat penting untuk anak muda seperti anda yang berumur 25 tahun ke bawah untuk baca...kalau dah tua, dah beranak-pinak dan sudah berkeluarga...sila abaikan entry ini...:O entry nie khas untuk mereka yang sering dipaksa ibu bapa untuk turut serta dalam acara kenduri seperti kahwin, bertunang, berkhatan, kenduri kesyukuran dan sebagainya laa...yang pasti kekadang kita sendiri pun tak pasti siapa tuan rumah, siapa pengantin dan siapa yang bersunat..-.-" 

pernah tak berada dalam situasi di mana tetiba perents kita dah lupa jalan nak balik rumah? yaa...situasi di mana mereka terlalu asyik berbual sampai langsung tak hengat kewujudan kita...pada ketika ini mula laa rasa nak terbalikkan-meja-sampai-semua-makanan-pun-terburai-di-tengah-jalanan-lalu-di-makan-kucing...so akan terjadi la peristiwa diri menjadi loser teramat akibat duduk sensorang sambil tak ketahuan nak buat apa kan? 

untuk mengelakkan keloseran berpanjangan sila amalkan tips di bawah :

1) main telefon bimbit
seriusly kena buat yang nie sebab baru la nampak macam busy sangat...kalau tak ada orang nak reply msg or whatsapp kita, tak apa...jangan risau! bukak FB n Twitter dan buat-buat busy scroll news feed n TL...tapi kalau korang tak pakai smart phone pulak korang jangan neves sangat...bukak je korang punya calendar...tanpa membuang masa korang kira ja hari dalam calendar tu...nampak? korang dah pun kelihatan busy dan tiada siapa akan memandang korang dengan wajah kasihan lagi...:)

tekan je apa yang patut asalkan nampak tahap busy itu adalah tinggi...

2) makan-makan dan makan!
even korang dah kenyang sekalipun...korang ambil je dessert yang disediakan...kalau ada bubur ke, ais krim ke, buah ke...ambil je...makan pun ada cara k...korang makan perlahan-lahan...time nie lebih afdal boleh ikut sunnah nabi iaitu kunyah 44 kali...kalau korang makan laju tapi parents korang tak habis berbual lagi, nanti kejadian loser akan berulang maka sebab itu makan la dengan cara Nabi Muhammad SAW...^.~ 

seriusly yang nie nmpk sangat sedap nak mampus...O.O

3) ikat tali kasut
okee...kalau korang nak nampak sangat busy la kan...haa..tunduk je bawah sambil ikat tali kasut...kalau tali kasut tu dah ikat kemas...korang longgar je kan balik...ulang sampai 3 ratus kali pun tak apa asalkan korang nampak busy dan tak kelihatan loser di situ...time nie boleh la try kekreatifan korang, ikat la tali kasut cara reben ke, ikat mati ke, ikat dandan ke, ikat-ikatan ke...suka hati korang la...kalau tak pakai kasut bertali pulak, korang bukak kasut tu pastu buat-buat betul kan tapak kasut...kalau nak lagi gempak, hempok kasut kat atas meja makan tu...konfem parents korang akan bergegas membawa korang pulang terus! 

cabutkan kasut anda dan hempok ke meja k...sila pastikan muka anda sedikit bengis ketika membuat aksi ini...

4) buat-buat sembang dengan mak cik sebelah
walaupun korang tak kenal siapa gerangan mak cik sebelah korang tu...korang angguk je apa dia cakap...time dia gelak pulak...korang turut serta gelak walaupun korang tak paham sepatah haram dia cakap apa...pastikan badan korang mengadap group mak cik sebelah tu...walaupun korang tak dialu-alukan di group terbabit tapi orang yang pandang korang pasti akan bermonolog dalaman seperti ini "hoo...pandai dia nie sembang dengan mak cik- mak cik nie...pandai amik hati rupanya budak nie tak la diam je"...hakikat sebenar korang je yang tahu...=.="

sesi bersembang mak cik-mak cik...
5) korek hidung
kalau buat cara yang kelima nie memang shabas mera beta hey diucapkan...bukan mudah untuk mengeluarkan tangan dan masuk ke dalam lobang hidung semasa kenduri-kendara sedang berlangsung...maka amat tahniah diucapkan dan memang konfem orang akan cakap "busy gila kau ye budak...busy carik bijih lettew"  sambil buat muka jijik ke korang...

tak tahu nak letak gambar apa so rasanya gambar nie paling sesuai ---> banglaboi bersama hidungnya yang kembang selepas di korek...

princess said : kalau parents ajak korang g kenduri ikut laa...kesian diorang ajak-ajak tapi korang tak ikut...*ehh...cam cakap depan cermin pulak*...kbai...

6 tarik rambut rapunzel:

Eyda Dania said...

yg first tu..slalu eyda wt..hahahaha...biar nmpk cm da bpnye..pdhal single je..tkut ty makcik2 tnye..yg ni bile plak nk nikahnye..aishh..hahaha

ika said...

hahaha...haah tu salah satu cara nak mengelak dari menjawab soalan makcik2 yang internet bergerak sangat..-.- bagus-bagus!

cT_nuRizZaTi said...

ika!!!!!!!ehem...ehem....
dah ada buah hati sekarang~~
tinggal la ak sorang single makan hati berulam jantung~~~hukkkkkkk;p

ika said...

@zati : hewhew...:P *malu* ala...hg nnt kawen teruih la zati...sabaq naahh...:D

sabella mohamad said...

adoi gambar tips ke 5 tu lawak laa . abg sendirik ke tu kak ? tak baik kutukkk . haha XD

bella salu buat yg first tu . tak texting pun senanye . saje main lock unlock . haha

ika said...

@sabella mohamad : haah...abg akak la tu...haha...:P

haa...buat je pape asalkn nmpk macam bz sngt tengah text ngn org len...xla nmpk loser...hewhew...