Saturday, January 12, 2013

tips pergi perth

In here i just wanna drop a lil tips for people who wanna go to perth...bukan nak berlagak bagai sampai nak bagi tips ke apa, tapi sekadar nak kongsi apa yang patut...:) tips nie untuk orang yang baru first time travel okee? kalau dah expert, u dont have to read this entry la ye? ^_^ 

1) make sure u bring along ur SWEATER! 
kalau student sana kata "ehh...xsejuk laa...sekarang musim spring, sejuk dia so-so je...macam kat cameron"...mohon jangan sesekali percaya cakap mereka itu!!! dusta semuanya ye~! musim spring pun sebenarnya sejuk jugak okee? diorang tu dah biasa duduk sana, sebab tu boleh pakai seluar pendek je...but trust me! kalau malam memang menggigil...i tak tahu la sebab i nie kurus ke hapa, tapi seriusly memang sejuk...kat sana matahari memang terik tp angin n sejuk still ada...angin dia kuat kalau tak jaga-jaga boleh terbang macam superman (ini tipu)...so bawak je sweater korang n stokin n sarung tangan...kalau pepagi nak tunjuk cool sama cam orang putih pakai baju tak cukup kain silakan...tapi i still think that u have to bring ur sweater la in case nak guna waktu malam yang gigil-gigil sejuk bagai mencurah air ke daun keladi *ehhh?*...

fokus kepada sweater ye...:O

2) make sure bawak duit bebanyak
seriusly cakap "kalau tak ada 3k ke atas...bersedia la untuk mengemis di tepian jalan di perth dengan membuat persembahan seperti baskin, menari rap, magic show dan menari tiang"...kos hidup kat sana tinggi so memang kena sedia duit bebanyak la...kalau nak makan kat luar, paling murah adalah 10AUD bersamaan dengan RM 30++...air mineral pun 5AUD bersamaan dengan RM 15++...so bayangkan je la kalau duduk sana 14 hari kan? i spend about RM 800++ untuk makanan n minuman sahaja...-..-" kalau nak senang pegang duit sendiri kat tangan dan tak payah keluar duit dari bank kat sana sebab sekali keluar kena cas 4AUD bersamaan RM 12++...sangat rugi ye!!! :O 

money...money...money! 


3) make sure bawak makanan dalam tin n maggi bebanyak
kalau nak travel n cut cost...u better bring this kind of food la...bawak bebanyak sebab makanan basah je yang akan dibuang oleh pihak imigresen...kat sana pun ada maggi jugak tp untuk jimat, bawak je dari malaysia...kalau nak bawak beras pun digalakkan jugak...nie semua adalah untuk cut cost so that duit yang lebih tu boleh la buat pergi shopping! barang kat perth, macam baju semua adalah sangat cool...so better spend ur money to buy these kind of thing la dari beli makanan yang hanya akan menjadi tahi akhirnya...*mohon pertimbangkan ayat ini*

fish n chip yang fofuler kat fremantle nie harga dia 14AUD ye..tp berbaloi  la sbb sedap gilos...

newroz kebabs yang perghhhhhhh!! sedap gilos-gilos jugak...ayam dia lembut...ketagih kalau makan! tp mahal laa...=.="


4) search dulu pasal perth kat inchik google, pakcik yahoo dan dato' facebook
sangat penting untuk search dulu apa yang menarik kat tempat kita nak pergi tu...bukan nak poyo or overexcited, tapi memang penting so dat kita tak la macam orang bangang-tak-ketahuan-apa-kejadahnya-semua-ini-pasal tempat tu...tahu 10 tempat menarik pun okee dah...:D patah kaki jugak nak jalan kat tempat-tempat tu...kalau kat perth antara tempat yang best kings park and botani garden, city of perth, fremantle, harbour town, bell tower, caversham wildlife park, margaret river chocolate factory, cottesloe beach, london street, university2 kat perth n banyak lagi la...nie antara yang i pergi la...i rasa bnyak lagi yang best...^.^  

chocolate factory...boleh rasa semua coklet kat sini! heaven~!!
london street...sebijik rasa macam kat london katanyaa~
kangaroo n koala bear! 

fremantle yang klasik...

cottesloe beach yang sejuk gila angin dia...dinasihatkan memakai baju sejuk ke tepi pantai ye..-.-"


6 tarik rambut rapunzel:

Alif Haris said...

hehe untunglah ye.
ahaa pada sesiapa nak tips pergi jamban alif boleh bagi. full version punya.

!za VS c!c! said...

btol tu..lgpun bulan 2 adalah kemuncak paling sejuk tp tahun ni takde salji rasenye..saya bulan 2 ni nak gi London visit kakak saya di sane..mcm skrg ni kt London pun 10darjah celcius je..

ika said...

@ alif : okee...mohon buat cepat entry tips ke jamban...ika xsbr nak baca!! :O

ika said...

@ iza vs cici : 10*c kalau org dh biasa sejuk akan pakai seluar pendek je...tp kalau xbiasa, bwk la sweater tetebal k...-.-" sejuk gilos nnt...njoy trips to london dear~ :D

traveller said...

Bulan 2 ostrolia panas.summer.

Siapa nak try beraya diperantauan?best!!satu pergalaman yg berbeza.kat perth pun ada holiday bungalows run by a muslim malaysian family. memang harga berpatutan dan service thumb up lah.

traveller said...

Boleh contact mahira holiday homes & car rental pty ltd. Anak owner ada disini +60123360098