Thursday, January 24, 2013

Universal Studio Singapore

hye...i actually nak menjadikan post-post kat blog nie sedikit berilmiah maka i akan sediakan tips-tips yang i tahu sikit-sikit tentang tempat or apa-apa benda yang i tahu la...haa...nampak tak kematangan ika makin terserlah? nampak? maklum laa sejak usia meningkat jadi 20 tahun nie kan kena la tunjuk matang sikit *flip hair sambil buat muka matang iras-iras nora danish*...entry kali nie nak cerita pasal USS...kalau yang dah pergi boleh abaikan entry nie...kalau tak pergi lagi dan bercadang nak pergi boleh la terus membuang masa anda membaca entry nie...:)

map USS...:)

kat USS ada 7 part utama yang korang kena jelajah...7 part nie macam yang ada kat dalam picture kat atas nie...let me explain more detail k...:) ------>

1) Hollywood
Masuk je USS...korang akan jumpa Hollywood Road...nie memang macam kat Hollywood la...bangunan dia semua...kat sini ada banyak kedai souvenir...tak payah beli apa-apa lagi sebab nak balik nanti guna jalan yang sama so beli time balik nanti k...kat sini jugak banyak character cartoon yang ada yang pakai costum tu macam kung fu panda, frankenstein dan ada yang i tak kenal pun sebab lupa nama...=.=" take u chances untuk bergambar la sebab semua cute-cute..^.~ 

with kung fu panda yang gatai...
frankenstein yang menakutkan...=.="

2) Madagascar 
Teruskan perjalanan ke sebelah kanan dulu sebab mudah nanti buat satu pusingan kat USS tu...Madagascar ada permainan yang sesuai untuk kanak-kanak dan warga emas sebab u just duduk kat atas boat n boat tu bergerak masuk dalam taman madagascar yang atas air...:) i rasa nie je la permainan yang sesuai untuk kanak-kanak dan warga emas sebab memang relax gila...pastu kat sini jugak ada roller coster yang simple dan langsung tak menakutkan (tapi i still jerit macam nak putus urat tekak...-.-")...

my face looks like zombie kampung pisang...=.="

3) Far Far away Castle
for those who really like shrek must be excited at this area...:D kat sini boleh tengok castle fiona yang betul-betul dan rumah shrek yang buruk tu...unik sangat dan memang sebijik macam dalam kartun tu...ada shrek 4D kat dalam castle...kena beratur untuk masuk...tapi seriusly berbaloi la masuk sebab 4D dia real giler...^.~  tapi nanti basah sikit la kat dalam tu...yang nie tak sesuai untuk kanak-kanak sangat sebab my lil cousin menangis sebab takut...=.="
shrek house...its an orge over there! 
mama n ayah yg sedang kagum tengok roller coster terbalik-terbalik...belakang tu far-far away castle~
4) The Lost World
kat sini ada jurassic park n show water lost world kot...i pun tak sure nama yang show tu apa...tapi show dia memang gempak gila!!! nie tak tipu okee? rasa nak bangun p tepuk tangan kekuat lepas habis sebab memang dasyat la sedasyat tweet-tweet azwan ali #ehhhh...kat show lost world tu make sure korang duduk atas-atas kalau tak nak basah sebab show tu tujuan asal dia nak mandikan orang...orang yang duduk bawah memang basah lenjun laa...-.- my mom siap tengok dua kali sebab terlalu kagum katanya...selain tu, kat sini ada macam roller coster jugak...agak menakutkan so memang mintak mahap daun keladi esok hari jumpa lagi la i nak naik...

jurassic park! grrrrr~!!
show yg paling dikagumi amat terlalu paling sangat....

5) Ancient Egypt
Area nie pulak dah macam ada kat egypt...ada pyramid bagai...reka bentuk dia memang mengkagumkan! dekat sini ada roller coster ala-ala dalam gua la...my lil sista n bro masuk dan diorg cakap memang best gila sebab menakutkan sangat...roller coster dalam tempat gelap katanya...kalau nak rasa cabaran boleh la naik yang nie...^.~ untuk info tambahan, kat sini la jugak terletaknya surau dan tempat makanan yang halal...so kalau lapar boleh makan kat sini sebab dijamin halal...:)

kaki bucuk muhamad ezrin...*smelly*
me and bangah versi hidung kembang...
6) Sci-Fi City 
Sci-Fi City nie yang ada transformers...permainan dia memang menyebabkan kita kagum dengan kecanggihan teknologi diorg la...dia macam 4D jugak tapi yang nie macam kita jadi robot betul-betul dan kita tengah lawan penjahat...actually, i tak layan transformers sebab cerita dia macam mengarut sangat even satu dunia cakap best...so i tak tahu jalan cerita yang cuba disampaikan tapi still menarik n impressive sebab kita jadi robot kan n kerusi tu gerak siap terbalik-terbalik lagi...dasyat!!!!! area nie juga terletaknya 2 jenis roller coster yang boleh menyebabkan tercabut jantung kalau naik...korang tengok sendiri kenapa i cakap macam nie k...*.*

transormers...lgsg tak paham camna menatang nie bleh gerak2.....
7) New York
Memang macam ada kat New York time lalu area nie...masa i n family pergi time cristmas so ada salji buih jatuh at certain-certain time...budjet ala-ala korea la sebab ada salji...:P buat muka sejuk time tangkap gambar padahal...berpeluh ketiak tak hengat...>.< kat sini yang i masuk ada satu tempat macam dia tunjuk cara buat filem kat hollywood...kagum sampai tercabut mata...o.o 

merry christmas! HOhoHO!
my lil sista n mama...:)

info tambahan : 
> tak digalakkan bawak kanak-kanak bawah 8 tahun sebab mereka hanya akan mengamuk sebab kurang faham apa yang jadi kat dalam tu
> bawak air mineral dan makanan sebagai alas perut in case nak jimat belanja...roti memang penting sebab nak alas perut kat dalam nie
> bawak botol kosong sebab kat dalam tandas tak ada air...so korang kena tadah air kat sinki dulu untuk kebersihan diri
> sekeping tiket berharga 72 dollar...tapi kalau nak lagi best beli la tiket express sebab tak perlu beratur dan dilayan macam VIP! not sure berapa harga kena tambah tapi berbaloi la sebab tak perlu beratur
> make sure masuk awal pagi dalam pukul 10 sebab kat dalam tu mengambil masa seharian untuk main semua benda...USS tutup pukul 10 malam so dalam pukul 7 ke atas tu manusia dalam tu dah berkurang so memang agak best sebab tak la serabut otak dah...:)

bye-bye~ thats all for this entry~! 

4 tarik rambut rapunzel:

aNiss :):) said...

teringin gak nak gi sana T.T

ika said...

@aniss : nnt pergi la...:) kumpul duit dulu then ajak family...^.^

sabella mohamad said...

Ya Allah kakkkk . best gilaaaa . argh teringin nak pi sana jugak . akan dahku jejak universal studio nanti . hemphhh

ika said...

@sabella mohamad : kumpul duit k...nnt pergi sana...:D best gila2...