Friday, March 8, 2013

MATA

seriusly mata amat penting terlalu sangat paling penting dalam hidup nie...kalau penglihatan hilang means memang buta mata tak nampak jalan di dunia la kan?? so i just nak kongsi one truth story that happen to me last week...hopefully boleh jadi pengajaran kat semua yang baca *fulamakk...intro entry yang sangat menyayat hati meruntun perasaan*

last week i pergi shopping dengan my aunty-aunty yang lovely lagi sweet kat area klang...baju, seluar n tudung kat situ boleh buat i gilos memilih...kalau boleh nak beli semua! haaa...nampak? itu bukan perkara yang i nak cerita sebenarnya...maafkan saya terlari tajuk konfem dapat D kalau SPM buat begini...-.-" 

then masa i rakus persis tikus merobek labu, i sentap hanger yang gantung seluar yang i suka tu...i sentap gila la kuat then hanger tu kena kat mata...mata kiri and at that time memang berpinar mata nie...gelap la dunia 1 minit...*.* start dari peristiwa tak berdarah tersebut mata i kabur gila dan keluar air mata tak henti-henti...okee sekarang i dah paham perasaan kassim selamat yang mencucuk garfu ke matanya...memang pedih gila dan tak mampu nak bukak mata pun...:'( 

4, 5 hari jugak la terbaring tak mampu buat apa-apa...nak bukak fb, twitter dan chat kat whatsapp pun tak mampu...nak makan pun air mata jatuh mengalir kat pipi...memang sadis gilos baq hang! baring je la yang termampu dilakukan...memang bosan gila kalau asyik baring macam tu...so pengajaran dari cerita ini adik-adik serta tentuan dan pempuan..."majulah sukan untuk negara" #ehhh..

do appriciate your own eyes...:O
kalau mata tercucuk something sila lakukan perkara di bawah untuk sihat cepat :

1)  jangan kesat mata dengan tangan korang, guna tissu untuk kesat air mata yang jatuh...nak lagi berkesan gunakan tisu 1 Malaysia...baru la rosmah sayang lebih nanti...<3

2)  pergi klinik secepat mungkin! mata sangat senang kena infection so make sure kalau mata sakit or kena something lari golek guling-guling pergi ke klinik terus okee? mohon jangan pergi klinik 1 Malaysia sebab doktor pun tak ada kalau korang pergi dan konfem kesakitan hati yang bakal melanda...

3) biarkan mata korang rest so pejam je mata...jangan kena cahaya...jangan membaca...jangan tengok screen phone...

4)  titis ubat yang doktor kasi setiap 5 jam...makan ubat yang doktor kasi...

thats all from me "budak sakit mata terluka sebab kena hanger" -memalukan betul- kbai...


princess said : thnxs awak si pakar mata...:D

15 tarik rambut rapunzel:

♥ aiNa yaZiD ♥ said...

la ika..! acana ni blh jadi mcm ni.. eksaited sgt shopping ni. hehehe. Jaga mata elok2 tau.. =) Da okay tak skrg ni..?

ika said...

@aina yazid : haha...tu laa...mujur tak buta terus aina...-.-" lps nie akan take more precaution! :D okeep je skng...

sabella mohamad said...

perghh macam seram je bunyi nya tu kak . memberontak ke ape tu sentap hanger kuat2 ? haha :P

ika said...

@ sabella mohamad : haha..ingat kat lahad datu je orang nak memberontak? akak pun nak memberontak jugak...;P

asHa Zain said...

peeewit..comey mata dia!hehe

AtyrA nAzA said...

akak..nak sign..mata akak comeyl la =)

Nasuha said...

Apa makanan kegemaran awk? Jom join segmen ni http://nasuhanass.blogspot.com/2013/02/segmen-saya-suka-makan.html :)

Eyda Dania said...

kelakar r ika...len kali aty2 tw..pesan tuk dri sndri gk.klu dpt shopping..mmg x ingat..hahaha..

Alif Haris said...

haish ika gelojoh sgt ni. haha
takpe la jadi kita rasa bersyukur dgn nikmat penglihatan kan

ika said...

@asha zain : haha...;P make up memang la jd comel...

ika said...

@ Atyra Naza : nanti dtg bilik akak ye...jgn lupa beli tudung lagi...;p

ika said...

@ Nasuha : :) insyaAllah...

ika said...

@ Eyda Dania : tu laa...kalau dh shopping memang tak hengat...-.-" serik gila dh...

ika said...

@ Alif Haris : haha...kekadang je la ika gelojoh...sebenarnya ika sangat bersopan...*tlg jgn muntah...tlg!* Alhamdulilah dapat melihat dgn baik...:)

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini