Tuesday, March 26, 2013

rahsia

hye awak yang suka nak hupdate semua benda kat facebook tu....entry ini untuk awak....sila la baca....kalau tacing or sentap...harap mahap...pecah kaca ambil dacing, sudah baca harap tacing...bila tacing tu jangan la sampai simbah cat merah kat kereta saya ye...tapi saya tak risau pun kalau awak nak simbah sebab saya tak pernah ada kereta pun...lesen pun tak ada...saya memang seorang loser yang tiada lesen...haa...nampak?? nampak tak cara nak panjang kan entry? taip je apa-apa yang korang suka...nanti panjang la entry korang...:3 

so berbalik kepada tajuk rahsia...okee tak semua benda celah kain tepi kain dalam kain anda perlu dihupdate dalam facebook anda...adalah annoying apabila rakan facebook anda membaca status anda yang asyik-asyik nak dihupdate 23.45 saat kemudian...muntah pulak rasanya kalau dekat home tu ada muka anda bersama DP muka anda yang tersangat suci kerana disnap mengunakan camera 360'...haaaa...terasa ada benda tajam menikam dibelakang badan? kalau terasa, teruskan pembacaan anda...

boleh je nak share pada kawan-kawan perkara yang berlaku dalam hidup anda tetapi tak semua benda boleh dikongsi bersama...ada sesetengah perkara yang berlaku anda hanya perlu senyap atau kongsi bersama rakan baik serta ahli keluarga sahaja...jangan lakukan ini di wall FB anda :

1) share perkara remeh 
status seperti ini : 

=.="

tak faham jugak sebab benda yang simple perlu dimasukkan ke FB? status langsung tak ilmiah...share la benda yang sedikit ilmiah...kalau bos anda baca status macam nie...mesti dia tanpa segan silu membuang anda dari tempat kerja...kalau nak share sangat semua benda sila buat akaun twitter...twitter tu kalau anda nak membebel tiap 3 saat pun orang tak pernah kisah...

2) percintaan facebook yang sangat menjengkelkan
status seperti ini : 

ini contoh laaa...contohhhhh!!!!

bukankah ini sangat menjengkelkan? okee tak salah nak post ke, nak sweet-sweet ke...tapi ada laa batas-batas dia...jangan la asyik nak wall-to-wall sangat sampai orang rasa nak block anda dari FB mereka...post gambar yang sangat sakan bercinta sambil berpeluk bagai...semua tu tak perlu...saya pernah buat dulu dan saya rasa amatlah bodoh perkara tersebut...-.-" rasa nak hantuk kepala ke dinding setelah menyedari kebodohan diri kerana terlalu sakan bercinta...tak bawak kemana pun bercinta yang show off nie...seriusly sangat annoying tambah-tambah kalau post terlalu banyak gambar...sikit-sikit dah la baiii...macam la anda sorang je sedang hangat bercinta....*muka sinis*

3) status seperti karangan SPM pelajar cemerlang terbilang
status seperti ini : 

gambar hiasan...*tuan punya status sila jangan bunuh aku*
dah kenapa nak taip pepanjang sampai orang naik pening nak baca? kalau rasa nak buat karangan SPM A1 kenapa tak buat blog ja? blog adalah medium terbaik untuk express feeling...setiap status pulak cerita benda yang tak penting...tak mendatangkan manfaat kepada orang lain...rasanya tak perlu...tak perlu....kalau kadang-kadang tak apa lagi kalau selalu seriusly orang akan muntah darah baca...*sinis kali kedua*

4) pergaduhan suami isteri
status seperti ini : 

nusyuz nie...nusyuz!! 
hello...hal dalam kelambu pun nak habaq kat orang ke?? kadang-kadang rasa macam orang yang tak kahwin lagi matang berbanding dengan mereka yang dah kahwin tapi masih mengeluarkan status-status kelakar seperti ini...status ini kelakar la pada orang lain sebab benda memalukan seperti ini kan lebih baik dikongsi dengan orang yang rapat sahaja sekarang satu arena FB dah tahu...buatnya ada orang share benda tu...naaaaa terus seantero dunia tahu masalah rumah tangga kau yang dilandai badai-semalam-novel-sedih-tu....




Princess said : tak semua benda kita perlu beritahu orang dan tak semua benda orang perlu tahu tentang kita...

Wednesday, March 20, 2013

future

confusing...............................................

seriusly macam nak pengsan kalau fikir pasal masa depan nie...ini la masalahnya bila dah habis belajar...sekarang kena fikir masa depan yang kabur-kabur tak ketahuan-tolong-la-boleh-tak-nak-kahwin-je-so-tak-payah-fikir-nak-buat-apa-lepas-nie-boleh-la-timang-anak-je-ehhh....=..="

almost everyday i lying on my bed thinking about my future...basically i want to further my study la kan sebab i only 20 years old (umur ini tipu)...tapi masalahnya nak continue study kat mana la kan? nak sambung masters or lompat step terus ke Phd? nak sambung kat dalam malaysia ke luar negara? nak sambung Universiti yang mana? at the end...memang tak ada jawapan dan i terus rasa "okee ikaa...duduk rumah belajar memasak, tunggu prince Dobi mai meminang...kawen...dapat anak...hidup bahagia ke akhir hayat" *flip hair* owhh...membuat ayat memang sangat mudah tp nak merealisasikan ayat yang dikarang adalah ibarat mencurah air ke daun keladi..#ehh

so i buat la timbang tara semua perkara yang i fikir...conclusion akhir i tak dapat lagi tapi sinar menuju ke jalan yang benar tu dah nampak sikit laa...tak apa, Dr.Zana cakap kita kena fikir tentang masa depan kita mula dari sekarang supaya perjalanan hidup kita smooth...:) so ini antara perkara yang perlu korang fikir la kalau nak continue study lepas bacelor-------->

1) dalam atau luar negara?
i rasa i tak yakin pun nak study luar negara sebab i tak berani nak duduk sorang-sorang...i nie lesen pun tak ada...pergi kelas sensorang pun rasa loser...makan sensorang tak pernah...kalau kat sana of cos la kena dependent gila-gila kan...untuk mengelakkan diri sendiri meroyan, menangis, merepek dan merapu di tengah-tengah bandar omputih ke, orang arab ke...i tolak dulu hajat untuk sambung study jejauh...experience masa pergi perth hari tu pun dah cukup dah untuk i rasa kalau sensorang memang tak yakin nak pergi jauh-jauh...kalau nak study jejauh memang i akan kahwin dulu la so that my husband boleh jaga i...hewhew...

2) masters atau Phd?
masters dulu la...actually i nak lompat PhD terus tapi hari tu masuk kelas Dr. Zana, Dr. cakap ada pulak kawan dia yang koma terus masa ambil PhD sebab susah sangat dan sangat mencabar...untuk mengelakkan diri ini menjadi orang kedua yang koma dalam arena PhD, maka lebih afdal la i sambung masters dulu...step by step pun tak apa la...:) lagipun i bukan nak jadi lecturer...-.-" my mom punya wish yang suruh i sambung PhD...insyaAllah la kalau ada rezeki...^.~ 

3) Universiti? 
i hope sangat dapat sambung kat UKM...haishh...bukan lupa daratan laa...i just nak tukar environment je laa...dah 4 tahun menghadap UPM terchenta la sangattt nie...i rasa UPM pun dah bosan tengok muka i nie...so kalau la dapat UKM memang alhamdullilah sangat...:D tapi kalau tak dapat UPM tetap dijiwa raga jantung nadi darahku la nampaknya...uhukuhuk...*batuk kecil*


conclusionnya ialahhh...........




errr....-.-"



belum ada conclusion...sekian terima kasih....=.="

Friday, March 8, 2013

MATA

seriusly mata amat penting terlalu sangat paling penting dalam hidup nie...kalau penglihatan hilang means memang buta mata tak nampak jalan di dunia la kan?? so i just nak kongsi one truth story that happen to me last week...hopefully boleh jadi pengajaran kat semua yang baca *fulamakk...intro entry yang sangat menyayat hati meruntun perasaan*

last week i pergi shopping dengan my aunty-aunty yang lovely lagi sweet kat area klang...baju, seluar n tudung kat situ boleh buat i gilos memilih...kalau boleh nak beli semua! haaa...nampak? itu bukan perkara yang i nak cerita sebenarnya...maafkan saya terlari tajuk konfem dapat D kalau SPM buat begini...-.-" 

then masa i rakus persis tikus merobek labu, i sentap hanger yang gantung seluar yang i suka tu...i sentap gila la kuat then hanger tu kena kat mata...mata kiri and at that time memang berpinar mata nie...gelap la dunia 1 minit...*.* start dari peristiwa tak berdarah tersebut mata i kabur gila dan keluar air mata tak henti-henti...okee sekarang i dah paham perasaan kassim selamat yang mencucuk garfu ke matanya...memang pedih gila dan tak mampu nak bukak mata pun...:'( 

4, 5 hari jugak la terbaring tak mampu buat apa-apa...nak bukak fb, twitter dan chat kat whatsapp pun tak mampu...nak makan pun air mata jatuh mengalir kat pipi...memang sadis gilos baq hang! baring je la yang termampu dilakukan...memang bosan gila kalau asyik baring macam tu...so pengajaran dari cerita ini adik-adik serta tentuan dan pempuan..."majulah sukan untuk negara" #ehhh..

do appriciate your own eyes...:O
kalau mata tercucuk something sila lakukan perkara di bawah untuk sihat cepat :

1)  jangan kesat mata dengan tangan korang, guna tissu untuk kesat air mata yang jatuh...nak lagi berkesan gunakan tisu 1 Malaysia...baru la rosmah sayang lebih nanti...<3

2)  pergi klinik secepat mungkin! mata sangat senang kena infection so make sure kalau mata sakit or kena something lari golek guling-guling pergi ke klinik terus okee? mohon jangan pergi klinik 1 Malaysia sebab doktor pun tak ada kalau korang pergi dan konfem kesakitan hati yang bakal melanda...

3) biarkan mata korang rest so pejam je mata...jangan kena cahaya...jangan membaca...jangan tengok screen phone...

4)  titis ubat yang doktor kasi setiap 5 jam...makan ubat yang doktor kasi...

thats all from me "budak sakit mata terluka sebab kena hanger" -memalukan betul- kbai...


princess said : thnxs awak si pakar mata...:D

Monday, February 25, 2013

nama samaran

mengikut kamus dewan nama samaran bermaksud nama timang-timangan yang dipanggil oleh orang sekeliling...wahhh...kemain skema nak mampus ayat i nie..*sila lari ke toilet dan muntah sekarang* banyak kot nama samaran yang orang akan kasi kat seseorang tambah-tambah kalau sekolah menengah...kalau nama samaran tu okee sedap didengar maka tersenyumlah si penerima panggilan, tapi kalau nama tu cam ngok ngek kepala kemek maka carutan luar biasa akan kedengaran dari si penerima panggilan...-.-"

since zaman sekolah menengah agak ramai yang memanggil i dengan gelaran "NORA DANISH"...i macam pelek sangat kenapa semua orang panggil macam tu...seriusly i cakap "ehh...jgn la panggil saya nora danish...jangan...nama saya ika laa..." tapi mereka semua berkeras nak panggil "NORA DANISH" jugak...i tak faham keanehan yang berlaku...

okee cukup...ayat yang atas tadi semua dusta...tolong jangan rasa nak baling kasut yang ada chewing-gum tu kat i...tolong...

actually dari sekolah sampai universiti ramai kekawan panggil i nenek...langsung tak paham kenapa sebab muka i tak la macam orang tua ke apa...tp setelah diberi soalan soal selidik dan menggunakan SPPS untuk mengkaji jawapan...hasil kajian mendapati punca utama adalah sebab i banyak cakap potpetpotpet tak henti-henti...cis! *mengadap dinding*

selalunya nama pepelek tu la yang orang akan ingat sampai bebila dan akan lekat sampai ke anak cucu...=..= ada sorang yang i kenal nie orang dok panggil dia DOBI ja dari dulu sampai sekarang sebab dia AJK DOBI masa kat sekolah dulu...kesiannn...nak panggil pun nak tergelak-gelak...*hikhik*.. nama adek i pun sama kekadang orang panggil dia PENGUIN ja sebab dia jalan macam PENGUIN...*hukhuk*... ada lagi yang pelek-pelek macam GENDUT, SEMUT, GAGAK, PISANG, GABAN dan KUALI...semua ada sejarah dia la kenapa melekat nama tu...

motif meletak gambar adalah untuk menganjing...sekian...

princess said : letak la nama lek lok sikit kalau boleh...-.-" 

Tuesday, February 19, 2013

Pulau Pangkor

Actually i buat entry nie untuk korang bezakan antara harga kalau korang pergi pakej or sendirian berhad ke pangkor...:) overall cost ke pangkor tak mahal pun tapi ada perbezaan la antara pakej or sendiri-sendiri untuk satu kepala...ini pengiraan untuk satu kepala okee,nak pergi berapa kepala darab la sendiri ye sebab saya bukan cikgu mathematik...harap maklong...-.-"  ini percutian untuk 2 hari 1 malam ye tentuan dan pempuan...

1) pakej
i ikut trip kelas yang nie...so satu kepala kena bayar 160 seorang...for me agak mahal la kot sbb dua malam je tapi RM 160...yang pakej nie lebih tang mana pun i tak tau *sambil bertutur dalam kedah*...ada BBQ la kot yang lebihnya...i tak dapat nak devide harga yang 160 tu sebab i sendiri tak tahu...ketua kelas suruh bayar RM 160 so i bayar je la...rasa tercewet jugak la sebab kena keluarkan RM 160 tu untuk dua hari...=..= 

RM 160 : 
Makan =  4 kali (selama dua hari) *tapi tak sampai 4 kali pun*
Ferri = Pergi dan Balik
BBQ = Ayam, Ikan, Udang, Nasi Goreng, Air Oren, Buah-buahan
Trip Snokeling = Pusing pulau dan snokeling
Penginapan = 1 bilik ada 6 orang

atas boat masa nak snokeling...*nebes*
gugulz lepak2 dgn penuh kecomelan...

2) sendirian berhad
harga untuk sendirian berhad sangat murah sebab makan tu kalau nak jimat bawak maggi siap-siap dan nasi serta lauk untuk berkelah...aktiviti berkelah lebih jimat seriusly sebab makanan kat pangkor agak mahal...harga ikan bakar bagi orang luar 2x ganda dari biasa...so kalau terhengin nak makan ikan bakar better tanya dulu sebab nak elak ditipu...nego harga baru setuju ye supaya lepas makan tak perlu berpura-pura cekik tulang lantas tak perlu membayar...

RM 80 :
Ferri pergi balik = RM 10
Teksi pergi ke chalet = RM 10
Teksi pusing pulau = RM 10
Trip Snokeling = RM 15
Makan = RM10
Penginapan = RM 25 (Satu bilik RM 100 untuk 4 orang)

happy together...:)
me with my cousin...*excited face*
mandi manda monda mundi...^.~
trip pusing pulau pangkor...:D
atas boat..mama buat2 senyum padahal dia jerit teruk gila spnjang atas boat...my cousin yang belakang sekali siap muntah...-.-" 

tips tambahan :
* tempat penginapan yang i pergi adalah berbeza tapi keselesaan dia sama...kalau nak dekat dengan tempat makan, tempat shopping dan meriah boleh la ambil dekat pan vill resort ye...kalau nak bertenang-bertenang dan exclusive boleh ambil dekat marina island resort pangkor...tapi kalau nak g marina make sure paling sengkek ada 2k dalam dompet...:O
* sila search dulu dekat google chalet yang best sebab better book awal tambah-tambah time cuti sekolah...memang penuh gilos semua resort kat sana...


princess said : yeckk...i baru perasan kebanyakkan gambar i masuk semua posing yang sama...yeckk...-.-" macam la tak ada gaya lain nak pose...budjet cute lettew...kbai...

Wednesday, February 13, 2013

saya telah insaf

kehadapan kekawan yang disayangi dan diingati selalu....
*bukan...ini bukan entry sampaikan salam syawal dipagi raya...bukann...*

dengan ini saya/aku ingin membuat sedikit karangan tak sampai 250 patah perkataan untuk tatapan kalian...

harap sudi membaca karangan budak A1 BM SPM dulu ... #ehh

saya/aku telah pun insaf dan berjanji tidak akan menganiaya anda semua jika anda semua menyambut hari lahir lagi...

saya/aku tidak akan membaling telur mahupun tepung apakan lagi kek ke muka atau badan atau rambut malahan tudung serta pakaian anda semua...

saya/aku berharap tiada dendam antara kita semua...

saya/aku sayangkan anda semua maka saya/aku harap anda sudi melupakan kisah lalu apatah lagi perkara tersebut iaitu peristiwa sambutan hari lahir yang meriah itu...

tolong jangan membalas dendam selepas ini ye...saya/aku berasa sungguh neves sehingga tidak mampu tidur lena pada waktu malam...*nangis*

itu sahaja saya/aku mahu sampaikan...*hugs*

sekian...terima kasih...

mohon baca dalam nada jarjit :    dua, tiga kucing buta,
                                                         perkara lalu harap dilupa...ohoho...

                                                                                                                                 ikhlas dari,
                                                                                                                                 si cute lagi comel,ika...


mam bersama-sama lepas prank! :D

meriahnya di aidilfitri...#ehh

frens forever...<3

seriusly ini paling kelakar...aku xsggup tgk muka si budak blur ini...haha...*lol*

Tuesday, February 5, 2013

game-game best

kepada penguna tegar smart phone, tab dan ipad korang mesti expert gila bab-bab game yang mencabar kewibawaan korang kan...yang tanpa segan silu korang dowdload dalam gadjet korang tu kan sampai kekadang tidur pun termimpi-mimpi? okee sepanjang cuti yang hampir 2 bulan nie jugak, i banyak habiskan masa bergolek serta bermain game kat ipad my lil sista-hadiah-dia-dapat-8A-macam-bagus-dapat-hadiah-mahal-gitu-aku-jeles-kbai...ops...sila jgn salah sangka ye, i juga tolong my mom memasak, mengemas, melipat baju dan menyapu sampah *hooii...asal korang buat muka ragu-ragu? ingat i pemalas sangat ke? cis! ini sangat cis!* 

banyak la game yang i dowdload dan overall memang i power gila la main...semua hi-score! :D *hooii...asal buat muka ragu-ragu kali kedua nie? nak kena baling kasut yang ada tahi ayam nie ke? =.="* so antara game yang i rasa fanatik gila main adalah............

yello mello dello pello...

1)  chasing yello 
game nie korang kena selamatkan ikan comel nama yello dari tuan dia yang psiko gila...kena elak batu la, kayu balak la, api la n tuan dia sendiri yang akan kejar jugak nanti...-.-" kena fokus sebab halangan banyak gila...seriusly macam nak gila dah main menatang nie sebab nak beat encik dobi yang berlagak nak mampus tu...asyik cakap i noob je...cis! untuk hari nie je i dah main menatang nie sampai mata hampir juling...berpinar mata nie sebab macam obses gila nak beat hi-score encik dobi...=.=" disebabkan terlampau taksub, i finally berjaya beat dia! yeayyy~!! ini bukti :------> *score dia yang rendah tu...booooooo* 

yey!! finally i beat again your score my dear!!! :D booooo...noob! noobb!!!


Wingdom~!! 
2) Wingdom
yang nie pun best sebab memula bertenang ja main then kelam kabut gila bila dah banyak egg yang keluar...kena samakan warna egg tu...kalau merah dengan warna merah la...kalau kuning dengan warna kuning...kalau nak collect chain, kena langgarkan 3 bijik egg dan ke atas sekaligus...:) ada agen-agen pembantu macam bom, sinaran X dan egg sama warna yang bling-bling...semakin banyak korang kumpul chain tu,semakin banyak la point korang...boleh bina farm sendiri bila dah banyak chain...^.~ 

subway~! *seriusly xsuka sangat*
3) Subway Surfers
yang nie macam chasing yello jugak tapi tak minat sebab pening gila main...my lil sis n abang-abang suka sangat main yang nie...score diorang dah 2 juta lebih...-.-" i paling tinggi dapat pun 20k je...*tutup muka* main nie kena elak-elak kereta api laa n kena elak pak guard yang kejar dari belakang...serius neves gila sebab pak guard tu kejar dari awal sampai habis...langsung tak faham kenapa pak guard tu tak penat dan sangat gigih padahal conteng dinding sikit je...

shark attackkk~!!
4) Shark Attack
game nie agak bebudak sikit la...kena makan ikan n ketam n orang n apa-apa yang boleh dimakan la untuk jadi makin besar...makin banyak makan makin banyak la point...:O best sebab macam masuk kat dunia laut sebenar...boleh selam dalam-dalam-dalam....agak ganas la game nie sebab nanti shark tu makan lelaju n keluar darah bagai...-..-" seriusly tetiba rasa macam bebudak pulak...patut la selalu kena kutuk dengan juliana n encik dobi si NOOB...kbai...

smurfs village...
5) The Smurfs Village
yang nie my lovely cousin yang main...i tak layan pun sebab risau sangat takut ketagih kronik...i tengok dia tu kalau tak main sehari berbuih mulut kot...mata pulak macam merah-merah persis maya karin dalam PHSM...so i biar dia sorang je la yang layan...kalau nak sawan pun dia sorang...gara-gara menatang nie, sampai sekarang dia dah tak upload blog dah...terlalu obses gamaknya sampai lupa habis dunia blogger...blog dia kalau korang bukak, tahi cicak penuh gila...lama kot tak berusik...yuckk...najiss~ 

game-game lain yang fun : 
Temple Run 2, Zombie Runaway, Happy Fall, Hill Climb, Mandora, Jetpack, Flow Free, AoZ Lite, Ice Cream J., Air Penguin....:D dowdload la ye sebab konfem korang akan ketagih macam i yang sampai termimpi-mimpi mengejar yello masa tengah tidur...*yello...yello...yello!!!* -..-

p/s : my mom pun suka main wingdom n flow free...ada hati dia nak beat score i...i gelakkan je dari jauh tiap kali dia berusaha...hewhewhew...

Sunday, February 3, 2013

3 februari 2013

hey awak yang kekonon sweet tu...

thnxs for all of this.....
|
|
|
|
|
|
|
|
<3 <3 <3

and for this also.......*my birthday present*
|
|
|
|
|
|
|
thnxs sebab hantar jejauh pakai posmen...dah la mahal kos hantaran...-.-" terharu..*nangis*
|
|
|
|
|
superb cute! :D  *nangis lagi*
|
|
|
|
|
|
|
|
superb superb superb cutest~!! *hug*

happy birthday also to my lil sista yang pemalas nak mampus...dah umur 16 pun macam umur 6 tahun kenapa? cis! kakyang harap kamu dapat masuk asrama next week...yeahh~!! baru kau tahu erti penyesalan nanti kat asrama...kbai...:3  

sista forever...:D 
|
|
|
hadiah dari budak kekonon sweet utk my lil sista...:P *ana suka dia kata*
princess said : thnxs..ily...:) 

Tuesday, January 29, 2013

cara membuat diri menjadi busy

i rasa entry nie sangat penting untuk anak muda seperti anda yang berumur 25 tahun ke bawah untuk baca...kalau dah tua, dah beranak-pinak dan sudah berkeluarga...sila abaikan entry ini...:O entry nie khas untuk mereka yang sering dipaksa ibu bapa untuk turut serta dalam acara kenduri seperti kahwin, bertunang, berkhatan, kenduri kesyukuran dan sebagainya laa...yang pasti kekadang kita sendiri pun tak pasti siapa tuan rumah, siapa pengantin dan siapa yang bersunat..-.-" 

pernah tak berada dalam situasi di mana tetiba perents kita dah lupa jalan nak balik rumah? yaa...situasi di mana mereka terlalu asyik berbual sampai langsung tak hengat kewujudan kita...pada ketika ini mula laa rasa nak terbalikkan-meja-sampai-semua-makanan-pun-terburai-di-tengah-jalanan-lalu-di-makan-kucing...so akan terjadi la peristiwa diri menjadi loser teramat akibat duduk sensorang sambil tak ketahuan nak buat apa kan? 

untuk mengelakkan keloseran berpanjangan sila amalkan tips di bawah :

1) main telefon bimbit
seriusly kena buat yang nie sebab baru la nampak macam busy sangat...kalau tak ada orang nak reply msg or whatsapp kita, tak apa...jangan risau! bukak FB n Twitter dan buat-buat busy scroll news feed n TL...tapi kalau korang tak pakai smart phone pulak korang jangan neves sangat...bukak je korang punya calendar...tanpa membuang masa korang kira ja hari dalam calendar tu...nampak? korang dah pun kelihatan busy dan tiada siapa akan memandang korang dengan wajah kasihan lagi...:)

tekan je apa yang patut asalkan nampak tahap busy itu adalah tinggi...

2) makan-makan dan makan!
even korang dah kenyang sekalipun...korang ambil je dessert yang disediakan...kalau ada bubur ke, ais krim ke, buah ke...ambil je...makan pun ada cara k...korang makan perlahan-lahan...time nie lebih afdal boleh ikut sunnah nabi iaitu kunyah 44 kali...kalau korang makan laju tapi parents korang tak habis berbual lagi, nanti kejadian loser akan berulang maka sebab itu makan la dengan cara Nabi Muhammad SAW...^.~ 

seriusly yang nie nmpk sangat sedap nak mampus...O.O

3) ikat tali kasut
okee...kalau korang nak nampak sangat busy la kan...haa..tunduk je bawah sambil ikat tali kasut...kalau tali kasut tu dah ikat kemas...korang longgar je kan balik...ulang sampai 3 ratus kali pun tak apa asalkan korang nampak busy dan tak kelihatan loser di situ...time nie boleh la try kekreatifan korang, ikat la tali kasut cara reben ke, ikat mati ke, ikat dandan ke, ikat-ikatan ke...suka hati korang la...kalau tak pakai kasut bertali pulak, korang bukak kasut tu pastu buat-buat betul kan tapak kasut...kalau nak lagi gempak, hempok kasut kat atas meja makan tu...konfem parents korang akan bergegas membawa korang pulang terus! 

cabutkan kasut anda dan hempok ke meja k...sila pastikan muka anda sedikit bengis ketika membuat aksi ini...

4) buat-buat sembang dengan mak cik sebelah
walaupun korang tak kenal siapa gerangan mak cik sebelah korang tu...korang angguk je apa dia cakap...time dia gelak pulak...korang turut serta gelak walaupun korang tak paham sepatah haram dia cakap apa...pastikan badan korang mengadap group mak cik sebelah tu...walaupun korang tak dialu-alukan di group terbabit tapi orang yang pandang korang pasti akan bermonolog dalaman seperti ini "hoo...pandai dia nie sembang dengan mak cik- mak cik nie...pandai amik hati rupanya budak nie tak la diam je"...hakikat sebenar korang je yang tahu...=.="

sesi bersembang mak cik-mak cik...
5) korek hidung
kalau buat cara yang kelima nie memang shabas mera beta hey diucapkan...bukan mudah untuk mengeluarkan tangan dan masuk ke dalam lobang hidung semasa kenduri-kendara sedang berlangsung...maka amat tahniah diucapkan dan memang konfem orang akan cakap "busy gila kau ye budak...busy carik bijih lettew"  sambil buat muka jijik ke korang...

tak tahu nak letak gambar apa so rasanya gambar nie paling sesuai ---> banglaboi bersama hidungnya yang kembang selepas di korek...

princess said : kalau parents ajak korang g kenduri ikut laa...kesian diorang ajak-ajak tapi korang tak ikut...*ehh...cam cakap depan cermin pulak*...kbai...

Thursday, January 24, 2013

Universal Studio Singapore

hye...i actually nak menjadikan post-post kat blog nie sedikit berilmiah maka i akan sediakan tips-tips yang i tahu sikit-sikit tentang tempat or apa-apa benda yang i tahu la...haa...nampak tak kematangan ika makin terserlah? nampak? maklum laa sejak usia meningkat jadi 20 tahun nie kan kena la tunjuk matang sikit *flip hair sambil buat muka matang iras-iras nora danish*...entry kali nie nak cerita pasal USS...kalau yang dah pergi boleh abaikan entry nie...kalau tak pergi lagi dan bercadang nak pergi boleh la terus membuang masa anda membaca entry nie...:)

map USS...:)

kat USS ada 7 part utama yang korang kena jelajah...7 part nie macam yang ada kat dalam picture kat atas nie...let me explain more detail k...:) ------>

1) Hollywood
Masuk je USS...korang akan jumpa Hollywood Road...nie memang macam kat Hollywood la...bangunan dia semua...kat sini ada banyak kedai souvenir...tak payah beli apa-apa lagi sebab nak balik nanti guna jalan yang sama so beli time balik nanti k...kat sini jugak banyak character cartoon yang ada yang pakai costum tu macam kung fu panda, frankenstein dan ada yang i tak kenal pun sebab lupa nama...=.=" take u chances untuk bergambar la sebab semua cute-cute..^.~ 

with kung fu panda yang gatai...
frankenstein yang menakutkan...=.="

2) Madagascar 
Teruskan perjalanan ke sebelah kanan dulu sebab mudah nanti buat satu pusingan kat USS tu...Madagascar ada permainan yang sesuai untuk kanak-kanak dan warga emas sebab u just duduk kat atas boat n boat tu bergerak masuk dalam taman madagascar yang atas air...:) i rasa nie je la permainan yang sesuai untuk kanak-kanak dan warga emas sebab memang relax gila...pastu kat sini jugak ada roller coster yang simple dan langsung tak menakutkan (tapi i still jerit macam nak putus urat tekak...-.-")...

my face looks like zombie kampung pisang...=.="

3) Far Far away Castle
for those who really like shrek must be excited at this area...:D kat sini boleh tengok castle fiona yang betul-betul dan rumah shrek yang buruk tu...unik sangat dan memang sebijik macam dalam kartun tu...ada shrek 4D kat dalam castle...kena beratur untuk masuk...tapi seriusly berbaloi la masuk sebab 4D dia real giler...^.~  tapi nanti basah sikit la kat dalam tu...yang nie tak sesuai untuk kanak-kanak sangat sebab my lil cousin menangis sebab takut...=.="
shrek house...its an orge over there! 
mama n ayah yg sedang kagum tengok roller coster terbalik-terbalik...belakang tu far-far away castle~
4) The Lost World
kat sini ada jurassic park n show water lost world kot...i pun tak sure nama yang show tu apa...tapi show dia memang gempak gila!!! nie tak tipu okee? rasa nak bangun p tepuk tangan kekuat lepas habis sebab memang dasyat la sedasyat tweet-tweet azwan ali #ehhhh...kat show lost world tu make sure korang duduk atas-atas kalau tak nak basah sebab show tu tujuan asal dia nak mandikan orang...orang yang duduk bawah memang basah lenjun laa...-.- my mom siap tengok dua kali sebab terlalu kagum katanya...selain tu, kat sini ada macam roller coster jugak...agak menakutkan so memang mintak mahap daun keladi esok hari jumpa lagi la i nak naik...

jurassic park! grrrrr~!!
show yg paling dikagumi amat terlalu paling sangat....

5) Ancient Egypt
Area nie pulak dah macam ada kat egypt...ada pyramid bagai...reka bentuk dia memang mengkagumkan! dekat sini ada roller coster ala-ala dalam gua la...my lil sista n bro masuk dan diorg cakap memang best gila sebab menakutkan sangat...roller coster dalam tempat gelap katanya...kalau nak rasa cabaran boleh la naik yang nie...^.~ untuk info tambahan, kat sini la jugak terletaknya surau dan tempat makanan yang halal...so kalau lapar boleh makan kat sini sebab dijamin halal...:)

kaki bucuk muhamad ezrin...*smelly*
me and bangah versi hidung kembang...
6) Sci-Fi City 
Sci-Fi City nie yang ada transformers...permainan dia memang menyebabkan kita kagum dengan kecanggihan teknologi diorg la...dia macam 4D jugak tapi yang nie macam kita jadi robot betul-betul dan kita tengah lawan penjahat...actually, i tak layan transformers sebab cerita dia macam mengarut sangat even satu dunia cakap best...so i tak tahu jalan cerita yang cuba disampaikan tapi still menarik n impressive sebab kita jadi robot kan n kerusi tu gerak siap terbalik-terbalik lagi...dasyat!!!!! area nie juga terletaknya 2 jenis roller coster yang boleh menyebabkan tercabut jantung kalau naik...korang tengok sendiri kenapa i cakap macam nie k...*.*

transormers...lgsg tak paham camna menatang nie bleh gerak2.....
7) New York
Memang macam ada kat New York time lalu area nie...masa i n family pergi time cristmas so ada salji buih jatuh at certain-certain time...budjet ala-ala korea la sebab ada salji...:P buat muka sejuk time tangkap gambar padahal...berpeluh ketiak tak hengat...>.< kat sini yang i masuk ada satu tempat macam dia tunjuk cara buat filem kat hollywood...kagum sampai tercabut mata...o.o 

merry christmas! HOhoHO!
my lil sista n mama...:)

info tambahan : 
> tak digalakkan bawak kanak-kanak bawah 8 tahun sebab mereka hanya akan mengamuk sebab kurang faham apa yang jadi kat dalam tu
> bawak air mineral dan makanan sebagai alas perut in case nak jimat belanja...roti memang penting sebab nak alas perut kat dalam nie
> bawak botol kosong sebab kat dalam tandas tak ada air...so korang kena tadah air kat sinki dulu untuk kebersihan diri
> sekeping tiket berharga 72 dollar...tapi kalau nak lagi best beli la tiket express sebab tak perlu beratur dan dilayan macam VIP! not sure berapa harga kena tambah tapi berbaloi la sebab tak perlu beratur
> make sure masuk awal pagi dalam pukul 10 sebab kat dalam tu mengambil masa seharian untuk main semua benda...USS tutup pukul 10 malam so dalam pukul 7 ke atas tu manusia dalam tu dah berkurang so memang agak best sebab tak la serabut otak dah...:)

bye-bye~ thats all for this entry~! 

Wednesday, January 16, 2013

an awesome 2012

starting 2012 adalah agak tidak memberangsangkan...ingatkan sampai ke akhir tahun la akan meratapi kesedihan diri but then suddenly hidup jadi bahagia gila...tahun 2012 start bulan 3 dan ke atas sampai ending of 2012 adalah sangat awesome! seriusly awesome laa...banyak benda yang baik jadi n banyak benda yang i wish nak buat dapat dicapai...:) betul la janji Allah, bila Dia dah turunkan hujan...insyaAllah dia akan gantikan hujan dengan pelangi...pelangi tu indah sangat dan akan buat kita bahagia tak terkata...^.^ 

1) Lovely dear
kenal dengan dia nie si pencuri hati yang terjahat di dunia...=.=" he took something belong to me...cis bedebah! never ever forgive him if he dare not to take a good care of my heart...:O 

us together...<3 :) 
2) Broga Hill
actually dah lama sangat nak naik Broga, since dari sem 4...pastu tercapai hajat nak naik...ktorg pergi reramai...memang have fun sangat...agak tercungap la, tapi berjaya sampai kat atas...cuma cuaca mendung hari tu so tak dapat tengok matahari terbit tapi dapat tengok muka kekawan yang dah macam mayat semua sebab letih sangat adalah...-.-"

tired face... #ehh..cm xpenat je...-.-"#

us together! :) final year student...^.^

3) Perth 
okee nie boleh rujuk entry sebelum nie...:D kena tikam pulak nanti kalau asyik buat entry pasal perth je...=.="

4) Snokeling! 
seriusly dah lama sangat nak snokeling...teringin yang amat terlalu paling kot untuk snokeling...even memang tak tahu kejadah apa-apa pasal berenang dan akan tertelan air masin phuii je kat laut tapi nak sangat merasa g snokeling...i snokeling kat pulau pangkor ikut trip kelas...walaupun nampak la 3 ketul ikan setelah mencari-cari bagai orang hilang akal dek kematian laki kat tengah laut tu tapi best la sebab selam-selam je nampak kepala kawan-kawan yang sebok mencari ikan jugak...-.-" air kat pulau pangkor tu tak clean so nampak hitam je...uhukuhuk...

kat tengah lautan-gelora-sanggup-ku-renangi-jua... 

trip 3P to pangkor island!

5) family holiday *singapore*
2011 kami sangat sebok untuk berjalan-jalan so 2012, kami satu family berjalan sakan...:) memula pergi melaka...then next two weeks after that, we went to USS, Singapore!!! awesome gila sebab pergi dengan mama, ayah, bangah, my lil sis ana, my aunty n cousin semua...^.^ even orang lain dah pernah sampai ke universal studio seluruh dunia sekali pun, i still rasa trip i paling best sebab i pergi dengan family i...:) 

me...family....vocation...2012~

in front of far far away castle...

me...ma...ayah..in front of pyramid...
6) Stadium
maybe all of u who read this will be think something like this rite "elehhh...pergi stadium pun kecoh..." -.-" iye memang nak kecoh pun sebab i tak pernah pun masuk stadium sebelum nie sebab dengar orang cakap nanti kena raba la, lelaki amik kesempatan la...so memang takut nak pergi even memang teringin sangat tengok bola live kat stadium...okee, im not that kind of girl yang fanatik gila kat bola la...i tengok pun sebab my bf E suka...so i pun join sekaki la...:) i pergi dengan dia n adik dia n kekawan dia masa malaysia lawan thailand hari tu...^.^ great memory la sebab boleh jerit-jerit dengan faezah (my bf fren) even kami dua tak la paham sangat apa yang jadi kat tengah padang tu...:P *lol*

menara KLCC...i yg jambatan tengah tu...-.-" 

we dont really understand wht happen actually...:P *lol*

klasik...^_^

awesome! great! love!