Tuesday, January 29, 2013

cara membuat diri menjadi busy

i rasa entry nie sangat penting untuk anak muda seperti anda yang berumur 25 tahun ke bawah untuk baca...kalau dah tua, dah beranak-pinak dan sudah berkeluarga...sila abaikan entry ini...:O entry nie khas untuk mereka yang sering dipaksa ibu bapa untuk turut serta dalam acara kenduri seperti kahwin, bertunang, berkhatan, kenduri kesyukuran dan sebagainya laa...yang pasti kekadang kita sendiri pun tak pasti siapa tuan rumah, siapa pengantin dan siapa yang bersunat..-.-" 

pernah tak berada dalam situasi di mana tetiba perents kita dah lupa jalan nak balik rumah? yaa...situasi di mana mereka terlalu asyik berbual sampai langsung tak hengat kewujudan kita...pada ketika ini mula laa rasa nak terbalikkan-meja-sampai-semua-makanan-pun-terburai-di-tengah-jalanan-lalu-di-makan-kucing...so akan terjadi la peristiwa diri menjadi loser teramat akibat duduk sensorang sambil tak ketahuan nak buat apa kan? 

untuk mengelakkan keloseran berpanjangan sila amalkan tips di bawah :

1) main telefon bimbit
seriusly kena buat yang nie sebab baru la nampak macam busy sangat...kalau tak ada orang nak reply msg or whatsapp kita, tak apa...jangan risau! bukak FB n Twitter dan buat-buat busy scroll news feed n TL...tapi kalau korang tak pakai smart phone pulak korang jangan neves sangat...bukak je korang punya calendar...tanpa membuang masa korang kira ja hari dalam calendar tu...nampak? korang dah pun kelihatan busy dan tiada siapa akan memandang korang dengan wajah kasihan lagi...:)

tekan je apa yang patut asalkan nampak tahap busy itu adalah tinggi...

2) makan-makan dan makan!
even korang dah kenyang sekalipun...korang ambil je dessert yang disediakan...kalau ada bubur ke, ais krim ke, buah ke...ambil je...makan pun ada cara k...korang makan perlahan-lahan...time nie lebih afdal boleh ikut sunnah nabi iaitu kunyah 44 kali...kalau korang makan laju tapi parents korang tak habis berbual lagi, nanti kejadian loser akan berulang maka sebab itu makan la dengan cara Nabi Muhammad SAW...^.~ 

seriusly yang nie nmpk sangat sedap nak mampus...O.O

3) ikat tali kasut
okee...kalau korang nak nampak sangat busy la kan...haa..tunduk je bawah sambil ikat tali kasut...kalau tali kasut tu dah ikat kemas...korang longgar je kan balik...ulang sampai 3 ratus kali pun tak apa asalkan korang nampak busy dan tak kelihatan loser di situ...time nie boleh la try kekreatifan korang, ikat la tali kasut cara reben ke, ikat mati ke, ikat dandan ke, ikat-ikatan ke...suka hati korang la...kalau tak pakai kasut bertali pulak, korang bukak kasut tu pastu buat-buat betul kan tapak kasut...kalau nak lagi gempak, hempok kasut kat atas meja makan tu...konfem parents korang akan bergegas membawa korang pulang terus! 

cabutkan kasut anda dan hempok ke meja k...sila pastikan muka anda sedikit bengis ketika membuat aksi ini...

4) buat-buat sembang dengan mak cik sebelah
walaupun korang tak kenal siapa gerangan mak cik sebelah korang tu...korang angguk je apa dia cakap...time dia gelak pulak...korang turut serta gelak walaupun korang tak paham sepatah haram dia cakap apa...pastikan badan korang mengadap group mak cik sebelah tu...walaupun korang tak dialu-alukan di group terbabit tapi orang yang pandang korang pasti akan bermonolog dalaman seperti ini "hoo...pandai dia nie sembang dengan mak cik- mak cik nie...pandai amik hati rupanya budak nie tak la diam je"...hakikat sebenar korang je yang tahu...=.="

sesi bersembang mak cik-mak cik...
5) korek hidung
kalau buat cara yang kelima nie memang shabas mera beta hey diucapkan...bukan mudah untuk mengeluarkan tangan dan masuk ke dalam lobang hidung semasa kenduri-kendara sedang berlangsung...maka amat tahniah diucapkan dan memang konfem orang akan cakap "busy gila kau ye budak...busy carik bijih lettew"  sambil buat muka jijik ke korang...

tak tahu nak letak gambar apa so rasanya gambar nie paling sesuai ---> banglaboi bersama hidungnya yang kembang selepas di korek...

princess said : kalau parents ajak korang g kenduri ikut laa...kesian diorang ajak-ajak tapi korang tak ikut...*ehh...cam cakap depan cermin pulak*...kbai...

Thursday, January 24, 2013

Universal Studio Singapore

hye...i actually nak menjadikan post-post kat blog nie sedikit berilmiah maka i akan sediakan tips-tips yang i tahu sikit-sikit tentang tempat or apa-apa benda yang i tahu la...haa...nampak tak kematangan ika makin terserlah? nampak? maklum laa sejak usia meningkat jadi 20 tahun nie kan kena la tunjuk matang sikit *flip hair sambil buat muka matang iras-iras nora danish*...entry kali nie nak cerita pasal USS...kalau yang dah pergi boleh abaikan entry nie...kalau tak pergi lagi dan bercadang nak pergi boleh la terus membuang masa anda membaca entry nie...:)

map USS...:)

kat USS ada 7 part utama yang korang kena jelajah...7 part nie macam yang ada kat dalam picture kat atas nie...let me explain more detail k...:) ------>

1) Hollywood
Masuk je USS...korang akan jumpa Hollywood Road...nie memang macam kat Hollywood la...bangunan dia semua...kat sini ada banyak kedai souvenir...tak payah beli apa-apa lagi sebab nak balik nanti guna jalan yang sama so beli time balik nanti k...kat sini jugak banyak character cartoon yang ada yang pakai costum tu macam kung fu panda, frankenstein dan ada yang i tak kenal pun sebab lupa nama...=.=" take u chances untuk bergambar la sebab semua cute-cute..^.~ 

with kung fu panda yang gatai...
frankenstein yang menakutkan...=.="

2) Madagascar 
Teruskan perjalanan ke sebelah kanan dulu sebab mudah nanti buat satu pusingan kat USS tu...Madagascar ada permainan yang sesuai untuk kanak-kanak dan warga emas sebab u just duduk kat atas boat n boat tu bergerak masuk dalam taman madagascar yang atas air...:) i rasa nie je la permainan yang sesuai untuk kanak-kanak dan warga emas sebab memang relax gila...pastu kat sini jugak ada roller coster yang simple dan langsung tak menakutkan (tapi i still jerit macam nak putus urat tekak...-.-")...

my face looks like zombie kampung pisang...=.="

3) Far Far away Castle
for those who really like shrek must be excited at this area...:D kat sini boleh tengok castle fiona yang betul-betul dan rumah shrek yang buruk tu...unik sangat dan memang sebijik macam dalam kartun tu...ada shrek 4D kat dalam castle...kena beratur untuk masuk...tapi seriusly berbaloi la masuk sebab 4D dia real giler...^.~  tapi nanti basah sikit la kat dalam tu...yang nie tak sesuai untuk kanak-kanak sangat sebab my lil cousin menangis sebab takut...=.="
shrek house...its an orge over there! 
mama n ayah yg sedang kagum tengok roller coster terbalik-terbalik...belakang tu far-far away castle~
4) The Lost World
kat sini ada jurassic park n show water lost world kot...i pun tak sure nama yang show tu apa...tapi show dia memang gempak gila!!! nie tak tipu okee? rasa nak bangun p tepuk tangan kekuat lepas habis sebab memang dasyat la sedasyat tweet-tweet azwan ali #ehhhh...kat show lost world tu make sure korang duduk atas-atas kalau tak nak basah sebab show tu tujuan asal dia nak mandikan orang...orang yang duduk bawah memang basah lenjun laa...-.- my mom siap tengok dua kali sebab terlalu kagum katanya...selain tu, kat sini ada macam roller coster jugak...agak menakutkan so memang mintak mahap daun keladi esok hari jumpa lagi la i nak naik...

jurassic park! grrrrr~!!
show yg paling dikagumi amat terlalu paling sangat....

5) Ancient Egypt
Area nie pulak dah macam ada kat egypt...ada pyramid bagai...reka bentuk dia memang mengkagumkan! dekat sini ada roller coster ala-ala dalam gua la...my lil sista n bro masuk dan diorg cakap memang best gila sebab menakutkan sangat...roller coster dalam tempat gelap katanya...kalau nak rasa cabaran boleh la naik yang nie...^.~ untuk info tambahan, kat sini la jugak terletaknya surau dan tempat makanan yang halal...so kalau lapar boleh makan kat sini sebab dijamin halal...:)

kaki bucuk muhamad ezrin...*smelly*
me and bangah versi hidung kembang...
6) Sci-Fi City 
Sci-Fi City nie yang ada transformers...permainan dia memang menyebabkan kita kagum dengan kecanggihan teknologi diorg la...dia macam 4D jugak tapi yang nie macam kita jadi robot betul-betul dan kita tengah lawan penjahat...actually, i tak layan transformers sebab cerita dia macam mengarut sangat even satu dunia cakap best...so i tak tahu jalan cerita yang cuba disampaikan tapi still menarik n impressive sebab kita jadi robot kan n kerusi tu gerak siap terbalik-terbalik lagi...dasyat!!!!! area nie juga terletaknya 2 jenis roller coster yang boleh menyebabkan tercabut jantung kalau naik...korang tengok sendiri kenapa i cakap macam nie k...*.*

transormers...lgsg tak paham camna menatang nie bleh gerak2.....
7) New York
Memang macam ada kat New York time lalu area nie...masa i n family pergi time cristmas so ada salji buih jatuh at certain-certain time...budjet ala-ala korea la sebab ada salji...:P buat muka sejuk time tangkap gambar padahal...berpeluh ketiak tak hengat...>.< kat sini yang i masuk ada satu tempat macam dia tunjuk cara buat filem kat hollywood...kagum sampai tercabut mata...o.o 

merry christmas! HOhoHO!
my lil sista n mama...:)

info tambahan : 
> tak digalakkan bawak kanak-kanak bawah 8 tahun sebab mereka hanya akan mengamuk sebab kurang faham apa yang jadi kat dalam tu
> bawak air mineral dan makanan sebagai alas perut in case nak jimat belanja...roti memang penting sebab nak alas perut kat dalam nie
> bawak botol kosong sebab kat dalam tandas tak ada air...so korang kena tadah air kat sinki dulu untuk kebersihan diri
> sekeping tiket berharga 72 dollar...tapi kalau nak lagi best beli la tiket express sebab tak perlu beratur dan dilayan macam VIP! not sure berapa harga kena tambah tapi berbaloi la sebab tak perlu beratur
> make sure masuk awal pagi dalam pukul 10 sebab kat dalam tu mengambil masa seharian untuk main semua benda...USS tutup pukul 10 malam so dalam pukul 7 ke atas tu manusia dalam tu dah berkurang so memang agak best sebab tak la serabut otak dah...:)

bye-bye~ thats all for this entry~! 

Wednesday, January 16, 2013

an awesome 2012

starting 2012 adalah agak tidak memberangsangkan...ingatkan sampai ke akhir tahun la akan meratapi kesedihan diri but then suddenly hidup jadi bahagia gila...tahun 2012 start bulan 3 dan ke atas sampai ending of 2012 adalah sangat awesome! seriusly awesome laa...banyak benda yang baik jadi n banyak benda yang i wish nak buat dapat dicapai...:) betul la janji Allah, bila Dia dah turunkan hujan...insyaAllah dia akan gantikan hujan dengan pelangi...pelangi tu indah sangat dan akan buat kita bahagia tak terkata...^.^ 

1) Lovely dear
kenal dengan dia nie si pencuri hati yang terjahat di dunia...=.=" he took something belong to me...cis bedebah! never ever forgive him if he dare not to take a good care of my heart...:O 

us together...<3 :) 
2) Broga Hill
actually dah lama sangat nak naik Broga, since dari sem 4...pastu tercapai hajat nak naik...ktorg pergi reramai...memang have fun sangat...agak tercungap la, tapi berjaya sampai kat atas...cuma cuaca mendung hari tu so tak dapat tengok matahari terbit tapi dapat tengok muka kekawan yang dah macam mayat semua sebab letih sangat adalah...-.-"

tired face... #ehh..cm xpenat je...-.-"#

us together! :) final year student...^.^

3) Perth 
okee nie boleh rujuk entry sebelum nie...:D kena tikam pulak nanti kalau asyik buat entry pasal perth je...=.="

4) Snokeling! 
seriusly dah lama sangat nak snokeling...teringin yang amat terlalu paling kot untuk snokeling...even memang tak tahu kejadah apa-apa pasal berenang dan akan tertelan air masin phuii je kat laut tapi nak sangat merasa g snokeling...i snokeling kat pulau pangkor ikut trip kelas...walaupun nampak la 3 ketul ikan setelah mencari-cari bagai orang hilang akal dek kematian laki kat tengah laut tu tapi best la sebab selam-selam je nampak kepala kawan-kawan yang sebok mencari ikan jugak...-.-" air kat pulau pangkor tu tak clean so nampak hitam je...uhukuhuk...

kat tengah lautan-gelora-sanggup-ku-renangi-jua... 

trip 3P to pangkor island!

5) family holiday *singapore*
2011 kami sangat sebok untuk berjalan-jalan so 2012, kami satu family berjalan sakan...:) memula pergi melaka...then next two weeks after that, we went to USS, Singapore!!! awesome gila sebab pergi dengan mama, ayah, bangah, my lil sis ana, my aunty n cousin semua...^.^ even orang lain dah pernah sampai ke universal studio seluruh dunia sekali pun, i still rasa trip i paling best sebab i pergi dengan family i...:) 

me...family....vocation...2012~

in front of far far away castle...

me...ma...ayah..in front of pyramid...
6) Stadium
maybe all of u who read this will be think something like this rite "elehhh...pergi stadium pun kecoh..." -.-" iye memang nak kecoh pun sebab i tak pernah pun masuk stadium sebelum nie sebab dengar orang cakap nanti kena raba la, lelaki amik kesempatan la...so memang takut nak pergi even memang teringin sangat tengok bola live kat stadium...okee, im not that kind of girl yang fanatik gila kat bola la...i tengok pun sebab my bf E suka...so i pun join sekaki la...:) i pergi dengan dia n adik dia n kekawan dia masa malaysia lawan thailand hari tu...^.^ great memory la sebab boleh jerit-jerit dengan faezah (my bf fren) even kami dua tak la paham sangat apa yang jadi kat tengah padang tu...:P *lol*

menara KLCC...i yg jambatan tengah tu...-.-" 

we dont really understand wht happen actually...:P *lol*

klasik...^_^

awesome! great! love! 

Saturday, January 12, 2013

tips pergi perth

In here i just wanna drop a lil tips for people who wanna go to perth...bukan nak berlagak bagai sampai nak bagi tips ke apa, tapi sekadar nak kongsi apa yang patut...:) tips nie untuk orang yang baru first time travel okee? kalau dah expert, u dont have to read this entry la ye? ^_^ 

1) make sure u bring along ur SWEATER! 
kalau student sana kata "ehh...xsejuk laa...sekarang musim spring, sejuk dia so-so je...macam kat cameron"...mohon jangan sesekali percaya cakap mereka itu!!! dusta semuanya ye~! musim spring pun sebenarnya sejuk jugak okee? diorang tu dah biasa duduk sana, sebab tu boleh pakai seluar pendek je...but trust me! kalau malam memang menggigil...i tak tahu la sebab i nie kurus ke hapa, tapi seriusly memang sejuk...kat sana matahari memang terik tp angin n sejuk still ada...angin dia kuat kalau tak jaga-jaga boleh terbang macam superman (ini tipu)...so bawak je sweater korang n stokin n sarung tangan...kalau pepagi nak tunjuk cool sama cam orang putih pakai baju tak cukup kain silakan...tapi i still think that u have to bring ur sweater la in case nak guna waktu malam yang gigil-gigil sejuk bagai mencurah air ke daun keladi *ehhh?*...

fokus kepada sweater ye...:O

2) make sure bawak duit bebanyak
seriusly cakap "kalau tak ada 3k ke atas...bersedia la untuk mengemis di tepian jalan di perth dengan membuat persembahan seperti baskin, menari rap, magic show dan menari tiang"...kos hidup kat sana tinggi so memang kena sedia duit bebanyak la...kalau nak makan kat luar, paling murah adalah 10AUD bersamaan dengan RM 30++...air mineral pun 5AUD bersamaan dengan RM 15++...so bayangkan je la kalau duduk sana 14 hari kan? i spend about RM 800++ untuk makanan n minuman sahaja...-..-" kalau nak senang pegang duit sendiri kat tangan dan tak payah keluar duit dari bank kat sana sebab sekali keluar kena cas 4AUD bersamaan RM 12++...sangat rugi ye!!! :O 

money...money...money! 


3) make sure bawak makanan dalam tin n maggi bebanyak
kalau nak travel n cut cost...u better bring this kind of food la...bawak bebanyak sebab makanan basah je yang akan dibuang oleh pihak imigresen...kat sana pun ada maggi jugak tp untuk jimat, bawak je dari malaysia...kalau nak bawak beras pun digalakkan jugak...nie semua adalah untuk cut cost so that duit yang lebih tu boleh la buat pergi shopping! barang kat perth, macam baju semua adalah sangat cool...so better spend ur money to buy these kind of thing la dari beli makanan yang hanya akan menjadi tahi akhirnya...*mohon pertimbangkan ayat ini*

fish n chip yang fofuler kat fremantle nie harga dia 14AUD ye..tp berbaloi  la sbb sedap gilos...

newroz kebabs yang perghhhhhhh!! sedap gilos-gilos jugak...ayam dia lembut...ketagih kalau makan! tp mahal laa...=.="


4) search dulu pasal perth kat inchik google, pakcik yahoo dan dato' facebook
sangat penting untuk search dulu apa yang menarik kat tempat kita nak pergi tu...bukan nak poyo or overexcited, tapi memang penting so dat kita tak la macam orang bangang-tak-ketahuan-apa-kejadahnya-semua-ini-pasal tempat tu...tahu 10 tempat menarik pun okee dah...:D patah kaki jugak nak jalan kat tempat-tempat tu...kalau kat perth antara tempat yang best kings park and botani garden, city of perth, fremantle, harbour town, bell tower, caversham wildlife park, margaret river chocolate factory, cottesloe beach, london street, university2 kat perth n banyak lagi la...nie antara yang i pergi la...i rasa bnyak lagi yang best...^.^  

chocolate factory...boleh rasa semua coklet kat sini! heaven~!!
london street...sebijik rasa macam kat london katanyaa~
kangaroo n koala bear! 

fremantle yang klasik...

cottesloe beach yang sejuk gila angin dia...dinasihatkan memakai baju sejuk ke tepi pantai ye..-.-"